Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare hotas av elever

Annons

Vågar inte

gå själva

i korridorer

u Skolans skyddsombud ser mycket allvarligt på hoten.

- Många lärare är rädda och vill inte längre gå ensamma i korridoren, säger hon.

Hoten har anmälts till Arbetsmiljöverket och betraktas som de allvarligaste händelserna på skolan på sistone. Men skyddsombudet vittnar om en drastisk förändring av arbetsklimatet och en upptrappning av våldet under de senaste två åren.

- Jag har varit skyddsombud i 15 år, men aldrig tidigare varit med om att det har hänt så mycket som det här läsåret, säger hon.

Vid ett tillfälle var situationen så akut att polisen larmades.

-Vad gör man? Vi är rätt handfallna som lärare och hoppas ibland på hjälp utifrån. Men polisen hade inte tid, säger hon.

För att hantera situationen har lärarna begärt vidareutbildning om hot och våld. Samtidigt önskar skyddsombudet mer resurser för våldsamma eleverna.

- Det bästa vore givetvis någon slags hjälp till eleverna som bara utgör en handfull av alla elever. De gör precis som de vill, röker trots rökförbud, går på vilka lektioner de vill, lyssnar inte på oss lärare. Det kan vara som att prata med en vägg, säger hon.

Samtidigt är skolans handlingsutrymme begränsat, det går till exempel inte att stänga av grundskoleelever eftersom de fortfarande har skolplikt.

Mer läsning

Annons