Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare fick proffshjälp

Annons

I luften cirkulerar ringar, käglor och bollar.

Någon balanserar en strutsfjäder på nästippen. En annan en pinne. Ljudnivån är hög och skratten många.

Men när idrottslärarna försöker åstadkomma en mänsklig pyramid förs tankarna snarare till entusiastiska amatörer än till smidiga akrobater.

Dagens proffs var som sagt tonåringarna Anna och Frida från Young stars som orädda utförde det mest halsbrytande konster.

Det var åtskilliga idrottslärare från Falun och Borlänge som i går passade på att få lite cirkusinspiration inför vårterminen. Kerstin Luhr på Främbyskolan och Anders Sundvall på Hosjöskolan hade tagit initiativet och bjudit in Barbro Nordström med hjälpredor från Ludvikas Minicirkus

- Alla kan hitta en utmaning som passar just dem bland cirkuskonsterna. Det finns undersökningar som säger att det man vill öva på är det man kan och det som är lite lite svårare - då är cirkus perfekt, säger Anders.

- Sedan tycker ju barnen att det är kul med cirkus och dessutom går cirkuskonsterna att anpassa till olika åldrar och olika kunnande.

Att cirkus är det mångsidigas konst är något som cirkusinstruktören Erik Ivarsson instämmer i:

- Man tränar allt: balans, styrka, smidighet, koncentration, teknik, snabbhet, artisteri. Sedan är det ju spänning, underhållning och humor också...

Mer läsning

Annons