Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär sig bygga bärkraftigt

Annons

- Folk från hela Sverige har hört talas om kursen. Det finns ett stort behov av att studera ekologiskt byggande, säger läraren Mats Rönnelid.

Kursen har högskolestatus och har gått i kvartsfart. Sedan i höstas har det ungefär en gång i månaden varit kursträffar med seminarier i Stjärnsund.

- Det är roligt att få komma till en sådan positiv kursort. Tre av våra 28 deltagare kommer också härifrån.

Ena halvan av kursen är en teoretisk genomgång av ekologiskt byggande och boende. Andra halvan består av ett byggprojekt som antingen berör en egen tomt eller en fiktiv tomt i Stjärnsund.

- Det går från ord till handling. Ett av kursens syften är att få igång byggandet på landsbygden, och här får de se processen från början, säger Mats Rönnelid.

Kursens andre huvudsaklige lärare har varit Ingemar Nygren.

- Ett hus ska vara energisnålt och inte innehålla material som är naturfrämmande eller som har transporterats lång väg.

Byggandet ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt försvarsbart. Det ska inte förstöra omgivningarna, och helst ska hushållet kunna ta hand om sin eget avfall.

- Det är inte självklart att man kopplar sitt avloppsvatten till kommunens reningsverk, säger Ingemar Nygren.

Det finns också exempel på nybyggda hus som saknar sedvanliga värmesystem. Det är solvärmen som utnyttjas maximalt genom solfångare och även husets placering och utformning.

Gösta Johansson från Täby hittade kursen på internet. Han har byggt hus förut och ska till att bygga ännu ett.

- Huset ska fungera tillsammans med naturen. Mycket går tillbaka till gamla byggmaterial, rena naturmaterial. Men man får vara praktisk och kompromissa ibland.

Till det nya huset ska han begagna lera och flis som material till ytterväggarna, och cellulosafiber och kutterspån i bjälklagen. Att åka 20 mil till kursträffarna bekymrar inte den nyblivne pensionären Gösta Johansson.

- Det är inga problem. Jag har sovit över i Stjärnsund om det behövts.

Till höstens kursstart har redan ett 20-tal personer anmält sig.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons