Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lantmäteriet har gjort fel"

Annons

Fastighetsdomstolen har i dagarna gjort bedömningen att förrättningslantmätare Marie-Louise Sölscher är jävig och inte kan delta vid en ny prövning av frågan om tillstånd för en omarrondering i Dala-Floda.

- Hon har redan bedömt frågan, konstaterar domstolen, som för en och en halv månad sedan rev upp tillståndsbeslutet och återförvisade ärendet till Lantmäteriet för ny handläggning. Domstolen menade då att Lantmäteriet begått grovt handläggningsfel när myndigheten, i strid med fastighetsbildningslagen, fattade ett tillståndsbeslut redan före sammanträdet med markägarna.

Åke Puranen, som på uppdrag av nej-sägare överklagade tillståndsbeslutet, anförde också jäv mot förrättningslantmätaren. Han hävdade att hon inte varit opartisk i sin bedömning, utan på flera punkter agerat som om hon vore ombud för ja-sidan.

Nu fastslår domstolen att det ligger bäst i linje med gällande lagstiftning att förrättningslantmätaren avstår från att delta i en förnyad prövning av den tillståndsfråga som hon tidigare prövat. Sölscher förklaras därmed jävig vid en ny prövning.

Åke Puranen berättar att nej-sidan nu tittar närmare på Lantmäteriets upphandling av inventering och värdering av skog.

- Det är upphandlingar som bör omfattas av lagen om offentlig upphandling. Men Lantmäteriet har köpt tjänsterna av Skogs-vårdsstyrelsen, utan att ge andra intressenter möjlighet att konkurrera. Skogsvårdsstyrelsen tar 635 kronor i timmen, plus moms, vilket omräknat gör en månadslön på över 100 000 kronor. Vi tror att det finns företag med skoglig kompetens och möjligheter att göra ett lika bra jobb till ett lägre pris, säger Puranen, som anser att det i grunden är en fråga om rättssäkerhet.

- Om vi inte kan förhindra en omarrondering ska vi åtminstone se till att den genomförs på ett så bra och ekonomiskt sätt som möjligt, avslutar nej-sidans ombud.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons