Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriet erkänner fel

Annons

Den segdragna omarronderingstvisten i Dala-Floda fortsätter. Nyligen rev Falu tingsrätt upp det tillståndsbeslut om omarrondering som Lantmäteriet fattat.

Detta eftersom Lantmäteriet fattat beslutet innan man hållit ett möte där markägarna fått säga sin mening i saken.

"Ett grovt handläggningsfel" kallade tingsrätten Lantmäteriets agerande och skickade tillbaka ärendet till myndigheten för ny handläggning.

"Ett formellt felaktigt tillvägagångssätt" kallar Lantmäteriet tilltaget och erkänner att man inte gått riktigt tillväga.

- Vi hade fått uppfattningen att en majoritet var för omarronderingen och försökte snedda lite i ärendegången för att effektivisera. Därför fattade vi beslutet innan förättningssammanträdet. Det var formellt fel, säger Anders Åberg, ställföreträdande överlantmätare i Dalarnas län.

Någon start från noll i handläggningen av ärendet blir det dock inte tal om från Lantmäteriets sida.

Man har redan utrett vilka som är sakägare och det får räcka med ett nytt förrättningssammanträde där markägarna är med och uttrycker sin åsikt innan beslutet fattas. Frågan är om markägarnas åsikt har någon betydelse i nuläget.

- Med största sannolikhet blir tillståndsbeslutet likt det som man tidigare fattade. Möjligen kan det bli någon mindre ändring, säger Anders Åberg.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons