Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lanthandeln kan leva vidare

Annons

- Det känns oerhört bra, och kunder har kommit med blommor under hela dagen, säger Ronnie i en kort paus mellan alla telefonsamtal.

Det är verkligen en anrik butik han nu tagit över. Redan i slutet av 1800-talet öppnade Barbro Perssons farfar lanthandel i Äppelbo, en verksamhet som sedan dess funnits kvar inom familjen.

Den nuvarande affärsfastigheten på Säla byggdes av hennes far 1938, och redan som trettonåring började Barbro att arbeta i butiken. Sedan dess har 60 år hunnit gå och för några år sedan kände Barbro att det var dags att lämna över till yngre krafter, men av olika anledningar blev det inte något av planerna den gången.

För någon månad sedan kom ändå frågan om att dra sig tillbaka åter på tal, vilket fick den stora och trogna kundkretsen att börja inse allvaret. Skulle Säla bli utan butik, eller fanns det någon som var villig att ta över? Ett möte anordnades i byn för att försöka hitta en lösning på frågan.

En av dem som kom till mötet var Ronnie Eriksson som då arbetade vid Spar i Vansbro, och som förklarade att han eventuellt var intresserad av att ta över.

- Jag har jobbat i butik i 13 år och eftersom det då var osäkert hur det skulle bli med Spar i Vansbro där jag var anställd då, så tyckte jag att det här var ett intressant alternativ, säger Ronnie.

Både Barbro själv och Äppelboborna tyckte att Ronnies intresse var den bästa tänkbara lösningen för butiken. En ung person med en gedigen handlarbakgrund, välkänd av alla och dessutom boende i bygden. Kunde det bli bättre? Även Ica var positiva till övertagandet och snart var Ronnie och Barbro överens om affären.

I början av oktober var det meningen att Ronnie skulle ta över men älgjakten kom i vägen och det hela flyttades fram en månad.

- I fredags hade Barbro avtackning av sina trogna kunder i Sälas bystuga och smörgåstårta för 200 personer försvann i ett nafs, säger hennes namne, Barbro Persson den yngre, som arbetat i butiken de senaste 12 åren.

Butiken har nu fått namnet Ica Nära Äppelbo men i övrigt var det inte några stora förändringar som mötte kunderna på måndagsmorgonen.

- På sikt ska vi försöka att utöka sortimentet något, säger Ronnie.

- Butiken har alltid haft en mycket köptrogen kundkrets och det blir säkert lika även i fortsättningen, säger några av kunderna, medan de tar för sig av kaffet och de tårtor som dagen till ära dukats fram.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons