Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lanthandeln - ett miljöprojekt

Annons

I början av februari slogs dörrarna upp den nya lanthandeln i Blötberget. Det finns ingen affär i närheten och kiosken har lagt ner sin verksamhet. Förutom livsmedel säljer de även pizza.

Affärsidén är att sälja ekologiska livsmedel och rättvisemärkta varor, till ett så rimligt pris som möjligt.

Det är Lena Högberg som driver lanthandeln, med viss hjälp av sin man Kristoffer.

- Ekonomiskt sett går det ungefär som jag hade tänkt mig. Vi följer budgeten. Däremot kostar mina inköp mer än planerat och det påverkar vinsten.

Lena har ingen anställd, men ibland rycker hennes bror in och hjälper till att baka pizzor.

- Vi hade en minikurs i pizzabakning dagen innan vi öppnade, berättar Lena. I början sålde vi pizzorna för 25 kronor styck och övade samtidigt. Men nu kostar de 35 kronor och nu ska vi göra det så snabbt som möjligt så att kunderna slipper vänta.

- Det kan blir rätt körigt vid middagstid när jag är ensam och det är många pizzor som måste göras snabbt.

Under sommartiden märks det på försäljningen att många är borta på semester.

-Men det går mycket glass!

Lenas mål är att i framtiden kunna anställa någon och bli avlastad. För Lena har många andra projek på gång.

- Jag skulle vilja arbeta mer med rättvisemärkta produkter. Det gäller importerade varor från tredje världen. De som jobbar ska ha ordentliga arbetsvilkor och bra lönevilkor, säger Lena.

I dag säljer hon rättvisemärkt kaffe, te och kakao. Lena skulle även vilja hålla föredrag och skriva artiklar som har med miljöfrågor att göra.

- Men det är inte alla som tycker det är kul med ekologisk varor. Många äldre tycker inte om det. Det är konstigt för när de var unga mådde djuren bättre och de borde vara i deras intresse att de fortfarande ska få må bra.

Lena ser lanthandel som ett miljöpolitiskt projekt.

- Allt centreras till storstäderna och dit tar man sig med bil. Den ena lokala butiken efter den andra läggs ner och avgaserna spyr ut. Och varför inte köpa mjölk från en kossa som har skuttat runt i gröngräset och mått bra!

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons