Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsveterinär efterlyser påtryckare

Annons

Ett första steg i den här riktningen tar Olle Rydell i dag, då han bjudit in representanter för Djurskyddet och Djurens rätt till höstens ordinarie möte med länets djurskyddsinspektörer på Naturbruksgymnasiet i Rättvik.

De här organisationerna är de både största och äldsta i vårt land med drygt 100 år på nacken och runt 55 000 medlemmar tillsammans.

- Jag tänker låta djurskyddsorganisationerna vara med på de återkommande inspektörsträffarna vår och höst, säger Rydell.

På det sättet hoppas han kunna aktivera de ideella djurskyddsorganisationerna och få fler unga djurvänner att ansluta sig och engagera sig i djurskyddsarbetet.

- Titta bara hur det ser ut i England, där djurskyddsorganisationerna agerar föredömligt som påtryckare och till och med är på väg att få bort den omstridda rävjakten, framhåller Olle Rydell.

Där har de också fått bort pälsdjursuppfödningen, som nu kräver krafttag här hemma om förbudet ska bli verklighet och inte stanna på förslagsnivå.

- Vi måste närma oss Schweiz och få inskrivet i grundlagen att djur har ett eget värde och inte är saker utan levande kännande varelser, menar Olle Rydell.

Rydell anser den förändrade synen vara nödvändig för att fatta djurskyddsmässigt riktiga juridiska beslut. Det duger inte som det är nu att beslut grundar sig på resonemang om djuren som om de vore saker.

Olle Rydell ser också ett ökat samarbete över kommungränserna som en nödvändighet för länets djurskyddsinspektörer framöver. Anledningen är förstås den väntade nedbantningen av de sex-sju årsarbeten dessa har till sitt förfogande i dag.

- De är redan nu för få och det skulle behövas en 30-procentig ökning till ett tiotal årsarbeten för att hålla tillsynen på en god nivå, förklarar Olle Rydell.

Med god nivå menar han i det här fallet inspektion av varje gård med jordbruksdjur åtminstone en gång vart tredje år.

- Djurskyddet speglar samhället och jag är av den uppfattningen att ett bra djurskydd bidrar till ett bättre samhälle även för människorna, säger han.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons