Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens vilja:

Annons

- Vi är precis i starten av projektet och förhandlingar pågår med ägare till ett par intressanta fastighetsägare i kommunen. Vi kan snart säga vilken gård vi kommer att börja arbeta med, säger Ulf Löfwall, länsantikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöenhet i Falun.

Bakgrunden till projektet är den kraftiga efterfrågan på bostäder i bymiljö. I många byar finns övergivna gårdar, platser kommunen vill bevara.

- Våra byar är viktiga kulturmiljöer som dessutom är viktiga för tillväxten i Rättvik.

- Vi vill visa att det är bättre att ta hand om de gamla husen är att bygga nytt, säger Leif Kratz, samhällsbyggnadschef på Rättviks kommun.

Tillsammans med länsstyrelsen vill kommunen visa det goda exemplet. En hel gårdsmiljö renoveras och i det praktiska arbetet ska bland andra elever från Rättviks gymnasiums bygg- timmer- och trädgårdsprogram ingå.

Expertkunskaper, dokumentation, informationsmaterial och byggnadsvårdskunskap bidrar kulturmiljöenheten med.

- Det finns en stark politisk ambition att utveckla projektet. Vi vill skapa en visningsgård och inspirera människor att på ett lämpligt sätt renovera hus, säger Leif Kratz.

- Det är gårdsmiljöer av traditionell typ vi tittar på och vi vill visa att upprustningsprojekt kan genomföras till en rimlig kostnad. Ekonomi och boendekvalitet går att kombinera. När intresset för inflyttning till Rättviks kommun är så stort är även övergivna gårdar i byarna intressanta att ta hand om, säger Ulf Löfwall.

- Genom att redovisa renoveringsprojektet vill vi skapa möjlighet för människor att bo i byarna.

- Det är ett sätt att marknadsföra byggnadsvård och erbjuda intressanta boendemiljöer, säger länsantikvarien som berättar att den första gården snart börjar renoveras i projektet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons