Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till krav på djurförbud

Annons

- Det är sällan vi går emot en kommunal begäran. Det sade länsveterinären Olle Rydell i NLT den 29 juli förra sommaren.

Han konstaterade också att miljöskyddet i Smedjebacken hanterat ärendet helt enligt regelboken.

Och när länsstyrelsen väl fått in handlingarna skulle länsstyrelsen klubba falla för ett djurförbud. Olle Rydell var också väl medveten om att det här handlade om en djurhållare som under mycket lång tid varit ett ärende för den lokala tillsynsmyndigheten.

Djurägarens akt rymmer allt från bristfälligt med foder, djur på rymmen på grund av fallfärdiga stängsel och som krävt flera polisutryckningar samt beteshagar med mer skrot än gräs.

Men djurägaren har gång efter annan lyckats parera kraven på åtgärder.

I somras stod det dock klart att den ena shettlandsponnyns hovar misskötts till den grad att den hade stora svårigheter att röra sig.

Den 19 september beslutade miljö- och byggnämnden slutligen att nu fick det vara nog. Beslut om djurförbud fattades. Ett beslut som dock krävde länsstyrelsens godkännande.

Djurägaren hade dock möjligheten att yttra sig, och visa länsmyndigheten att han skärpt sig. Den sjuka hästen fick denne iväg till ATG-kliniken i Borlänge. Hästens framhovar röntgades och det stod det klart att den led av en kraftig hovbenssänkning - fång. Det kan översättas till ett långvarigt och smärtsamt lidande.

Djurägaren har också till länsstyrelsen meddelat att hästen numera behandlas av hovslagare och har fått skor i enlighet med veterinärens råd.

Länsstyrelsen tog djurägaren på orden och gör följande bedömning: "Trots vad som tidigare framkommit i ärendet anser Länsstyrelsen att det inte föreligger behov av att Era djur skall omhändertas enligt 31 paragrafen (Djurskyddslagen), då Ni nu har åtgärdat bristerna i hovvården.".

Den uppföljande kontrollen av att djurägaren verkligen sköter den sjuka hästen bollas därmed över till den lokala myndigheten.

- Det är den lokala tillsynsmyndighetens skyldighet att följa upp ärendet, deklarerar länsstyrelsens jurist, Ulla Nilsson.

Inom förvaltningen finns det däremot ingen kompetens att bedöma hästhovar, vilket betyder att man måste en anlita en veterinär.

Miljö- och byggförvaltningens chef, Sven Andersson, säger dock att resurserna knappast räcker till.

- Enstaka tillfällen är en sak, men regelbundna besök - nej, det klarar vi inte.

- Vi hade inte väntat oss att länsstyrelsen skulle tillbakavisa ärendet, utan räknade med ett djurförbud.

Ärendet tas dock med i beredningen inför nämndens sammanträde om en dryg vecka.

Nämnden har möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten.

Ett annat alternativ är att begära att länsstyrelsen övertar tillsynen av ärendet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons