Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen positiv till Lennheden

Annons

Lennhedsåsen är naturreservat och skyddområde för vattentäkt. Det betyder bland annat att man inte får göra ingrepp i området utan länsstyrelsens tillstånd.

Borlänge kommun behöver en ny huvudvattentäkt och ögonen har fallit på Lennheden, där vattnet skulle hämtas från Badelunda-åsen. Falu kommun är också intresserat av Lennhedsåsen som en vattentäkt. Det skulle kosta 93,6 miljoner kronor där Falu kommun preliminärt ska betala 79 miljoner kronor.

För att kunna ställa i ordning en vattentäkt, måste kommunen schakta och transportera bort massor. Massorna deponerades vid Lennhedsåsen när den nya järnvägsbron i Duvnäs byggdes.

Enligt Borlänge energi är massorna en risk för kvaliteten på grundvattnet. Dessutom gör de det svårt att bygga bassänger, vattenverksbyggnad med mera.

Länsstyrelsen anser att kvaliteten på dricksvattnet i Lennhedsåsen är mycket god och att bortforsling av massorna till och med är önskvärt för att på sikt garantera vattenkvaliteten. Kommunen får därför sitt tillstånd för att göra de nödvändiga ingreppen.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons