Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kräver 400 000 av Siemens

Annons

ower var mycket missnöjt 2001 då pengarna skulle betalas ut, av sökt statsstöd på 3,9 miljoner kronor beviljades endast 930 000 kronor.

Nu efter Siemens beslut att flytta produktionen till lågkostnadsland ska länsstyrelsen försöka återkräva det som går.

- 418 500 kronor kommer vi att återkräva, säger Arne Hemström vid länsstyrelsen i Dalarna.

Turbinskovelfabrikens maskinpark är byggd med statligt stöd.

I samband med Sveriges stora utbyggnad av kärnkraften vann Sta-Laval, nu Siemens, uppdraget att bygga stora ångturbiner till de svenska kärnkraftverken.

Finspång flyttade turbinskoveltillverkningen till Ludvika och i princip hälften av all el som produceras i Sverige har tillkommit med hjälp av turbinskovlar tillverkade i Ludvika.

Fabriken är en central del i Sveriges energipolitik och byggdes som en regionalpolitisk satsning. Ludvika behövde jobb.

Teknikutvecklingen har stöttats med skattepengar via Nutek 1984 med 1 050 000 kronor och ytterligare 1 210 000 kronor 1988.

1988 när Asea och Brown Boveri gick samman så lovade Percy Barnevik 500 nya jobb till Ludvika om man fick gå samman med konkurrenten. Staten beviljade 200 miljoner i statligt stöd.

Elva miljoner hamnade hos ABB Stal och det var allt som hann göras innan ABB svek sitt löfte om jobben.

1990 beviljade länsstyrelsen ett regionalpolitiskt stöd på 6 200 000 kronor, 1994 ytterligare 2 944 000 kronor och 1999 söktes det enda stöd som samhället delvis kan återvinna.

Nu ska fabriken stängas och de svenska skattebetalarnas investeringar i maskinerna ska flyttas till Budapest i Ungern och Brno i i Tjekien.

- Det känns trist att allt det vi investerat i jobb och maskiner flyttas till lågprisländerna.. Men man ställer sig frågan om låga löner kan kompensera för den kvalitetstillverkning som var grunden till att vi var med att bygga upp turbinskoveltillverkning i Ludvika, säger Arne Hemström som undrar om inte denna lågprisflytt straffar sig i längden för Siemens.

Ludvikafabriken har tidigare rankats som Sveriges och en av världens mest avancerade fräsmaskinverkstäder, känd för kvalitet och leveranssäkerhet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons