Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen håller ögonen på omsorgen

Annons

Länsstyrelsen pekar på en rad oroande tendenser och brister i verksamheten inom omsorgsnämndens område i Borlänge.

- Vi tar åt oss av kritiken och ska jobba med det, säger Doris Brodén, ordförande i omsorgsnämnden.

Länsstyrelsen som granskat verksamheten kommer att fortsätta att hålla ögonen på Borlänge kommun. Inom de områden där oroande tendenser och brister konstaterats ska en uppföljning göras under i början av 2005.

När det gäller lss-verksamheten, stöd och service till vissa funktionshindrade, anser länsstyrelsen att det är oroande att kostnadsökningen tvingar omsorgsnämnden att urholka äldreomsorgen.

- Att ställa olika grupper mot varandra är aldrig bra.

Länsstyrelsen pekar också på att ledsagarservice inte beviljas om man bor i gruppbostad, vilket strider mot lagens intentioner. Flera gruppbostäder anses inte heller uppfylla de krav som ställs på en gruppbostad enligt socialstyrelsen. Mycket oroande är att två av de boende drar sig för att söka stöd då det finns andra i samma boende som behöver mycket mera stöd. Men alla intervjuade trivs med sina lägenheter och den dagliga verksamheten.

När det gäller äldreomsorgen konstaterar länsstyrelsen att äldres behov och resurser inte stämmer överens. Och att när platserna i särskilda boenden minskar måste en hårdare prioritering göras och den enskildes valmöjligheter minskar. På någon avdelning blandas dementa och svårt sjuka i livets slutskede, enhetscheferna har stora ansvarsområden och en enhetschef säger sig sakna kunskaper om socialtjänstlagen.

Det är en del av kritiken. Länsstyrelsen har även gjort en rad positiva iakttagelser som förs fram. Doris Brodén säger att kommunen ska ta åt sig av kritiken och jobba med bristerna. Men hon instämmer inte på alla punkter, och pekar i något fall på att den bygger på felaktigheter. Exempelvis blir Hagbacksgården kvar som servicehus. När det gäller att de ökande lss-kostnaderna påverkar äldreomsorgen säger hon:

- Ingen skjuter till mer pengar, det borde staten göra.

jerry.brodin@daltid.se

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons