Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten förnyade Dahlbergs djurförbud

Annons

Länsstyrelsen förbjöd för tre år sen makarna Dahlberg att hålla djur. Senare dömdes Staffan Dahlberg av Svea hovrätt till sex månaders fängelse för bland annat djurplågeri.

Under ett antal år drev Staffan och Katarina stordrift med som mest cirka 700 djur på gårdar på olika håll i länet. Basen hade man i Klockarnäs.

Men anmälningar om misskötsel av djur på hans gårdar ledde till rättegång, där Staffan Dahlberg slutligen dömdes till sex månaders fängelse.

Dessutom fick han djurhållningsförbud, liksom sin hustru.
Makarna har nu överklagat förbudet till länsrätten.

Rätten har dock sagt nej till Staffan Dahlberg. Däremot upphäver man förbudet för Katarina. Nämnden var dock inte enig i sitt beslut.

I sin bedömning säger man att utredningen beträffande Katarina Dahlberg är knapphändig. Hon har varit ansvarig för verksamhetens administrativa göromål och haft viss inblick i djurhållningen.

Men rätten anser inte att hon ska förbjudas att ha hand om djur och upphäver därmed länsstyrelsens beslut.

Därmed är det alltså fritt fram för Katarina Dahlberg att starta en liknande djurverksamhet som den i Klockarnäs.

Länsveterinär Olle Rydell säger:

– Staffan och Katarina Dahlberg har allvarligt försummat tillsynen och vården av sina djurbesättningar. Och endast om det är uppenbart att ett upprepande inte kommer att inträffa ska djurhållningsförbudet hävas. Och hållandeförbudet är i hög grad motiverat tills vidare, står det i länsstyrelsens beslut.

Katarina Dahlberg har i dag fyra djurregistreringar (produktionsplatsnummer) hos Jordbruksverket. De är vilande. Och inga anmälningar finns om att aktivera något av dessa nummer.

Egendomen i Klockarnäs såldes efter Dahlbergs konkurs - till Katarina Dahlbergs föräldrar.

Omedelbart efter konkursen flyttade makarna Dahlberg till Skåne.
I länsrättens dom står makarna på olika adresser.


FAKTA/Djurförbud

? Ett djurhållningsförbud är inte tidsbegränsat. Det prövas från fall till fall. Men enligt länsstyrelsen räcker normalt ett djurförbud i minst fem år, i några fall upp till 20 år.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons