Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätt gav kommun rätt

Annons

Orsa kommuns beslut att ställa upp med borgen för fastighetsbolaget Dalagatan 1 överklagades till länsrätten av Gillis West. Länsrätten har nu beslutat att avslå överklagan, då den inte kan finna att beslutet innebär något gynnande av enskilt företag, inte står i strid med kommunallagen och inte heller föreligger det något jäv.

Tvärtom finner länsrätten att en kommunal borgen innebär att kommunen erhåller skydd mot den förmögenhetsförlust som annars skulle drabba Orsa kommun vid en konkurs för fastighetsbolaget.

Fastighetsbolaget Dalagatan 1 har sedan sin tillkomst erhållt offentligt ekonomiskt stöd med 18 291 150 kronor. Men befinner sig trots det i en svår ekonomisk situation med ogynnsamma inteckningslån. Genom att lägga om några av dessa till lån med kommunal borgen anses fastighetsbolaget kunna ordna upp sina finanser. Dessutom hävdar kommunen - med stöd av länsrätten - att det är till fördel också för kommunen att ge Dalagatan 1 ett borgenslån med åtta miljoner kronor.

Skulle Dalagatan 1 AB istället begäras i konkurs, riskerar kommunen att förlora totalt 5 821 150 kronor utan att få något i gengäld. Det handlar om tidigare borgensåtaganden på tillsammans 3 750 000 kronor och direkta fordringar om 2 071 150 kronor.

En konkurs efter omläggningen av lånen skulle, enligt kommunens utredning, innebära att den visserligen får stå för borgensutfästelserna, men har i gengäld inteckningar i fastigheten intill dess uppskattade värde åtta miljoner kronor.

Förhoppningsvis är fastighetsbolagets skulder till kommunen då reglerade och borgenslånet från Jak medlemsbank på 3,5 miljoner kronor löst.

- Det viktiga är inte vem som fått rätt eller fel. Det viktigaste är att Dalagatan 1 nu kan få fortsatt kraft att utvecklas till något bra för Orsa, säger kommunalrådet Ann Beskow, s, efter att ha tagit del av domen.

Gillis West har inte fått ta del av domen under helgen och vill läsa den noga, innan han tar ställning till om han ska gå vidare med sin överklagan till Kammarrätten i Sundsvall.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons