Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsantikvarien kämpar för Källfallet

Annons

- Den förstudie som gjordes för ett par år sedan av Källfallets framtid har ännu inte resulterat i något konkret. Som jag ser det vara detta det sista halmstrået för bostäderna.

Kommunledningen vill riva de 20 unika fastigheterna som uppfördes runt slutet av förra sekelskiftet och de sista åren av 1800-talet. Inte minst sedan tre stora förrådsbyggnader bränts ned av pyromaner under de senaste veckorna.

I dagsläget finns ingen juridisk ägare till området men kommunen har ändå ett säkerhetsansvar. Ett ansvar som nyligen kostade skattebetalarna runt en kvarts miljon för att spika igen alla dörrar och fönster.

- Det blir lite av moment 22 över frågan. Ingen vill bygga och ingen får riva och det finns ingen ägare. Men visst går det att upphäva gällande plan vad beträffar k-märkningen, förklarar Löfwall.

- Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och som jag personligen ser det skulle vi förmodligen inte kunna gå emot en rivning som det ser ut i dagsläget.

- Det är dock Riksantikvarien som har det sista ordet.

Den förstudie som gjordes 2002 visar att det skulle ha kostat runt 1,2 miljoner kronor att restaurera varje hus.

- Även om man kanske får revidera den summan i dag så skulle det ändå bli tal om ett oerhört lågt kvadratmeterpris i ett unikt boende.

Ulf Löfwall är medveten om den låga efterfrågan av bostäder i Grängesberg.

- Visst men ett bevarande av Källfallet skulle kanske vara en av få detaljer som skulle kunna bryta den negativa trenden i samhället. Ett sätt att vrida utvecklingen åt rätt håll.

Ulf Löfwall är övertygad om att en räddning av Källfallet även på sikt skulle innebära en räddning och ett lyft för hela Grängesberg.

- Under de närmaste åren kommer flera personer att få arbete vid Kulturberget. Tänk om dessa även kunde erbjudas en bostad på Källfallet.

- Det är något som de ansvariga i Ludvika kommun borde ta faste på. Även de boende i Grängesberg kunde kanske markera sin känsla för bostäderna på ett starkare sätt.

- Det är inte varje kommun som förfogar över ett helt bostadsområde som kan betraktas vara av riksintresse, avrundar Ulf Löfwall.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons