Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga studiebesök

Annons

Säters kommuns nuvarande hemtjänstorganisation togs i bruk för några år sedan.

Då infördes bland annat SMITH, Smart informationsteknik i hemtjänsten, där allt som utförs hos en hemtjänsttagare registreras.

Detta har integrerats i ytterligare ett datasystem, Procapita, och tillsammans innebär det att varje hemtjänsttagare kan följas upp på ett bra sätt.

Sedan SMITH infördes har över 40 studiebesök gjorts i Säter från olika håll i landet.

-Jag tror att det är ett 80-tal kommuner i landet som nu infört SMITH, säger Carina Edin, chef inom hemtjänsten i Säter.

Med den moderna tekniken syns det direkt om det krävs en större insats och går åt mer tid än vad beviljats. Då får en ny biståndsbedömning ske.

Säters kommuns trygghetslarm är kopplat till en larmcentral i Örebro, vilket även det fungerar bra.

De har en helt annan utrustning än vad en liten kommun som Säter skulle kunna ha, säger Edin.

Under november larmades det 1110 gånger via trygghetslarmet, varav 259 nattetid. Totalt finns 225 trygghetslarm ute i Säters kommun.

När platser minskades i särskilt boende fanns frågetecken kring om hur det skulle påverka behovet av hemtjänst. Men behovet ökade inte så mycket som man räknade med.

-Vi har nu cirka 200 personer som får hemtjänst och det brukar variera lite. Just nu är belastningen hög och ligger den kvar på den höga nivån måste vi anställa mer personal, men vi har en buffert på två årsarbetare i budgeten, berättar Carina Edin.

Hemtjänsten i Säters kommun är organiserad på sex grupper, samt en nattpatrull. Totalt arbetar 70 personer inom hemtjänsten i Säters kommun.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons