Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga gäster berättade om livsstil

Annons

- För ett år sedan visste jag ingenting om Gröna Korset, berättade Pers Lars.

Detta har han knappast varit ensam om. Gröna Korset som bildades 1993 i Kyoto, Japan, på initiativ av Michail Gorbatjov, ska vara för miljön vad Röda Korset är för människor, är det tänkt.

Pers Lars som intresserat sig för hur människor levde förr blev intresserad av Gröna Korset och nu lyckades han få årsmötet förlagt till Vansbro.

Arrangemanget lockade många som kom för att höra tibetanen Migyur Dorjee, indianerna Oren Lyons och Key Watchman, Laila Spik som är same och australiern Gavin Alexa tala om livsstil för framtiden.

- Kan vi lära någonting av hur vi levde förr? undrade Pers Lars.

Migyur Dorjee som är Dalai Lamas sändebud talade om vikten av att förändra sitt eget medvetande, att inte vara girig. Både Migyur och de andra betonade vikten av familjen, de starka banden mellan föräldrar och barn.

Migyur trodde att familjebanden skadades av industrialiseringen.

- Det är föräldrarnas ansvar att lära barnen bli bra människor, men familjebanden i Europa är inte så bra som de borde vara.

Migyur uppmanade åhörarna att ta fasta på de likheter som finns mellan olika religioner.

Oren Lyons som är Onondaga-indian undrar varför det blivit så att tv:n tagit över rollen från föräldrarna som uppfostrare av barnen.

- Marknadskrafterna styr oss, människor tillbringar allt mer tid på sina arbeten och lämnar barnen till dagmammor.

- Barnen som är vår framtid har bara oss att lita på, sa Oren Lyons.

Laila Spik som vuxit upp i ett traditionellt samiskt samhälle berättade om hur viktiga de kunskaper var som förmedlades till barnen av föräldrar och andra släktingar.

Journalisten Bror Pellius talade om vikten av en demokratisk utveckling runt om i världen.

Författaren och journalisten Jan Danielsson som varit ordförande i Gröna Korset Sverige avled i somras. Nu hedrades han med en tyst minut. Till ny ordförande valdes förre sekreteraren och samordnaren Tonia Moya.

Övriga i styrlsen blev Pers Lars Larsson, Carina Gustafsson, Leif Munters, Bror Pellius och Karolina Jonasson.

Gröna Korset har låtit skolelever teckna någonting om vattnet och freden. Elin Carmling, Evelina Fröbom och Emelie Johansson i klass två på Främbyskolan i Falun hade gjort den bästa teckningen och nu belönades de med ett diplom.

Kvällen avslutades med en konsert på Medborgarhuset.

Under söndagen tog Pers Lars med sig intresserade ut på ett äventyr till forntiden.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons