Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längtar efter sällskap

Annons

- Jag måste träna mer än männen, de har ju 20 procents mer muskelmassa och kan ta det lite lugnare, säger Camilla som trivs med kompisskapet och känner att hon gör något viktigt som brandman.

Hon har varit brandman på deltid i sex år. Som 32-åring klarar hon utan problem konditionstestet med full mundering och luftpaket, som totalt väger 24 kilo.

Camilla jobbar som simlärare, hon tränar friidrott och spelar fotboll. Träningen är viktig. Hon ska ju inte bara orka med utrustningen, i kritiska lägen ska hon också orka bära människor.

- Men en man som bara sitter i soffan får det också tufft, säger kårchefen Mars Olsson. En rask promenad 2-3 gånger i veckan är ett minimum. Vi har ju samma krav på oss som heltidsbrandmän.

Camilla har jour 24 timmar vart fjärde dygn och var fjärde helg. Det fungerar mycket bättre än det gamla systemet med jour en hel vecka. Då kände hon sig mera låst. Kravet vid jour är att hon ska infinna sig inom fem minuter när personsökaren piper.

De kvinnliga brandmännen i länet går att räkna på ena handens fingrar, men Camilla har aldrig känt att det är negativt att vara ensam tjej.

- Fler borde testa. Inte behöver man träna som en idiot. Tjejerna är bättre att använda insidan av huvudet, problemen löser man inte bäst med muskler, säger Mats.

Camilla har undersköterskeutbildning och har gått ambulanskurs. Hon är bra på att ta hand om olycksoffer, det viktiga är ofta att lugna de skadade.

- På en olycksplats är det alltid fyra till, allting bygger på att vi hjälper varandra, säger Camilla.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons