Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt till förskolan

Annons

Vika växer. På bara något år har barnkullarna växt ur både skola, fritids och förskola. Just nu är alla platser upptagna på de tre förskoleavdelningarna och hos dagbarnvårdarna i området.

-Platsbristen kan inte komma som någon överraskning för de som bestämmer. Jag undrar varför ingen har tagit tag i det här problemet för länge sedan, säger Karin Lind Martinsen som skrivit brev till kommunledningen.

-Hade man varit lite snabbare så skulle det funnits en utbyggnad klar redan i höstas intill skolan. Det hade gett nya lokaler åt både skola, fritids och förskola, säger Arild Martinsen.

Men några klara byggplaner finns inte hos kommunen.

Sture Östberg, skoldistriktschef för Runns upptagningsområde, är ändå väl medveten om problemen.

-Vi sitter inte med armarna i kors utan gör så gott vi kan. Vi har undersökt möjligheterna att inhysa verksamheten i redan befintliga lokaler utan framgång. Vi har också annonserat efter fler dagbarnvårdare och fått några napp. Men det täcker tyvärr inte de behov som finns, säger Sture Östberg.

Om ett par månader tar Arild och Karins föräldradagar slut, då måste snart ettåriga Jenny ha barnomsorg.

Som det ser ut nu blir familjen erbjuden en plats inne i Falun. I mer närliggande Kniva är det lika trångt som i Vika.

Till hösten kan familjen kanske få en plats i Vika då 20 barn går vidare upp i skolan men först i tur står syskon till barn som redan har förskoleplats i Vika och barn som väntat längre på en plats, just nu står 22 barn på kö.

-Man går och oroar sig över hur det ska bli. Det är en stor omställning bara att skola in barnet. Att sedan veta att det är tillfälligt och att man ska göra om alltihop om några månader är jättejobbigt, säger Karin.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons