Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt sommarlov för riksdagsmännen

Annons

Tidningen tog reda på vad våra folkvalda gör – från juni till september.
Riksdagsmännens primära uppgift under de tre sommarmånaderna är att ”hålla kontakt med sin valkrets”. Det kan betyda lite vad som helst, bara man inte latar sig.
– De ska inte rulla tummarna under sommaren, hälsar Mona Edvardsson vid riksdagens informationskansli.
Det är en uppmaning så god som någon, även om det knappast finns någon som kollar hur många tummar som rullas och hur många fötter som ligger horisontellt i hängmattan.
13 juni var det avslutning i riksdagen och den 16 september börjar riksmötet. Två dagar innan är det folkomröstning i EMU-frågan, något som samtliga dalariksdagsmän kommer att engagera sig i på något sätt.

Ulrik Lindgren, kd
FALUN
Sjuksyrran som störtar förbi i korridoren jobbar dubbelt. Egentligen kunde riksdagsmannen Ulrik Lindgren, kd, vara ledig, men han är hellre på lasarettet.
I tre veckor jobbar han som sjuksyster på Falu lasaretts avdelning 23, hans gamla arbetsplats.
Trots att det var nästan fyra år sedan han senast arbetade där så sitter kunskapen i.
– Det är det vanliga –ansvar för medicinering och omvårdnad av patienter, säger han.
På avdelningen finns patienter med blodsjukdomar, cancer, mag– och tarmsjukdomar.
Men varför väljer en riksdagsman att jobba i ett av de allra tuffaste yrkena under tre heta sommarveckor när han inte behöver?
– Jag vill ha en fot kvar i yrket. Jag får bra kontakt med väljarna på det viset, säger Ulrik, vars engagemang för vårdfrågor går utöver de flestas.
Hittills har belastningen på avdelningen inte varit så tuff.
– Men sommaren är inte slut ännu, säger Ulrik Lindgren.
Att vara tillbaka på gamla jobbet tycker han är jätteroligt, och att kunna fånga in synpunkter från vårdpersonal och patienter är viktigt.
– Det är lite av tanken med sommaruppehållet – att man ska vara på något sätt i sin valkrets en del av den perioden och ta del av annat. Det är bra att vara ute och ta del av ”liveverksamheten”, säger Ulrik Lindgren.
Efterfrågad på avdelningen var han dessutom, något som gladde honom.
Får någon ledig tid mellan vårdjobb, EMU och fastighetsrenoveringar så gör han en resa med hustrun i Sverige och södra Finlands skärgård för att hälsa på släkt.

Rolf Gunnarsson har
folkets röst på puben
FALUN
Får inte Rolf Gunnarsson, m, två gånger femton minuter kisspaus under Svärdsjöcupen så svarar han inte för vad som kan hända. Cupens arrangörer är härmed förvarnade.
Under Svärdsjöcupen gör han sin mest intensiva helg för bygden. Förutom att han är speaker från sju på morgonen till sju på kvällen så är han bartender på 40-årsjubilerande Mannes loge till ett på natten.
– Man är inte riktigt klok, konstaterar han helt självmant.
– Jag får se om jag överlever helgen.
Mest förtjust är han dock över att vara betrodd och godkänd av socialnämnden att servera öl.
Lite riksdagsresor blir det, och en vecka skriver han motioner.
Varje morgon dimper sju dalatidningar ned i Gunnarssons brevinkast. Han vaknar när det smäller i brevinkastet kvart över fyra. Det är ett ålderstecken man ska tala tyst om. Istället för att eftersända riksdagsposten åker han till Stockholm var åttonde dag och kollar.
– Vardagar tänker jag inte åka någonstans, upplyser han och säger att mobilen är på dygnet runt.
I sommar ska han enligt egen utsago ”småjobba” med insändare, debatt, motioner och spela golf så fort han hinner.
Handikappet är ”ungefär 20”.
– Men jag blir nog inte bättre. Jag är för gammal. Man blir bara stelare, säger han dystert.
På puben hoppas han få höra folkets röst.
– Kalla puben vad du vill. Folk betalar inte bara 40 kronor för en öl. De säger vad de tycker också.

Traditionell semester
för Anders Wiklund
BORLÄNGE
u Som gammal pappersarbetare sitter traditionen med en traditionell industrisemester i.
Anders Wiklund, v, vill vara arbetsfri i juli.
– Då räknar jag med att vara helt ledig och ska resa bort lite med familjen. Vi funderar på någon sista-minutenresa.
Sommaren blir arbetsmässigt lugn fram till augusti. Han ska läsa in sig på lite utredningar, det är allt. Som nej-sägare får han bråda kampanjdagar i augusti, och som medlem i partiets förhandlingsdelegation kommer han att jobba intensivt med förberedelser för budgetförhandlingarna.

Barbro Hietala ska pussa på sin man
BORLÄNGE
Kan hon slippa resa så är hon lycklig.
– Jag packar och reser, och så packar jag och reser igen. Då är det så härligt att komma hem och sova i egen säng. Jag brukar säga ”Åh, nu ska jag åka hem i sommar och inte gå utanför staketet”, säger Barbro Hietala Nordlund, s. Hon tar fyra veckors semester i juli, men arbetar i övrigt.
– Det är inte ledigt som många tror. Jag har människor som väntar på att jag ska kontakta dem, brev och samtal som ska besvaras.
Den lediga tiden vigs åt familjen.
– Jag har sju barnbarn och jag ska vara mycket med dem, göra utflykter, läsa böcker, städa i garaget, slipa möbler, måla, baka bullar och bjuda på fika. Det är sällsynt för oss som är borta så mycket. Jag ska sitta under trädet också, och pussa på min man förstås!

”Misär” i Borlänge gör att hon flyr till fjälls
BORLÄNGE
Ett besök på gamla arbetsplatsen ungdomsmottagningen i Borlänge ser Kerstin Maria Stalin, mp, som en av många roliga saker man kan göra när det är plenifritt. Men än har hon inte lämnat jobbet i riksdagshuset.
– Nej, det är mycket kvar på mitt skrivbord, vansinnigt mycket post att rensa och utredningar att läsa, säger hon. När hon kommer hem till Borlänge blir det städning.
– i Stockholm är det så fint och snyggt i lägenheten, även om arbetsrummet är en katastrof. I Borlänge är det rena misären.
Först ska hon städa balkongen.
– Det måste jag för att kunna sitta där och äta frukost. Skatorna har bökat runt där.
Ledigheten i övrigt ägnas släktträff i Jämtland och stugan.
– Jag ska åka till min stuga i Oviksfjällen, om inte myggen alldeles äter upp mig där. Men för mig är det ledigt att vara i Stockholm och skriva motioner utan att någon kommer och skriker om något möte.

Hans serverar kaffe och politik till dansanta
MALUNG
På en knastrig mobiltelefon från Finland ringer en sprudlande Hans Unander, s, upp och berättar att han är på resa med bostadsutskottet. Den pinfärske riksdagsmannen har fullt sjå att hinna med allt viktigt han vill göra i riksdagen.
– Det här är mer jobb än jag trodde, säger han glatt.
Fyra till fem veckors semester ska han ska ta. Under dansbandsveckan förenas nytta med nöje:
– Jag ska försöka dansa någon låt, men vi har aktiviteter i Grönlands-parken också, ett kaffebord där vi pratar politik.
Annars ska han åka till sin fästmös stuga och fiska, må bra och laga än det ena, än det andra.
– Där finns hur mycket jobb som helst, konstaterar han.
Vila behöver han dock.
– Hösten var väldigt tuff. Nu känns det bättre när man lärt känna folk och börjat med utskottsarbete. Det är lite annorlunda än att vara kommunanställd målare det här.

Jobbet är i vägen för Per-Eriks fiskelycka
LUDVIKA
I slutet av juli står Per-Erik Granström med spöet redo i ”Sveriges finaste harrälv” i Arjeplog, där han har kvar sitt barndomshem och sitt hjärta. Men som EMU-general för ja-sidan så hinner han inte med många napp i älven i sommar. När vi får tag på honom är han i Finland och ska vidare till Viborg på den ryska sidan. Han reser med Nordiska rådet.
– Det är ganska mycket jobb för mig den här sommaren, säger han.
Tre månader får han inte ledigt.
– Nej, så blir det aldrig. I år blir det mer än vanligt, säger han.

EMU präglar Annelies plenifria sommar
RÄTTVIK
EMU kommer att prägla Annelie Särnblad Stoors, s, första sommar som riksdagskvinna.
– Jag är ute med Handels och pratar EMU den här veckan. Jag har lite arbetsplatsbesök som jag ska göra, men det blir mest EMU i sommar.
Semester tänker hon ta, men när vet hon inte.
— Jag har i alla fall bestämt att jag ska ta någon vecka och smälta mitt första år.

Kurt Kvarnström har
längtat efter egen säng
KRYLBO
Den egna sängen, speedwaystadion eller båten – det är de platser Kurt Kvarnström, s, uppskattar mest när han är ledig.
– I juli ska jag ta det lite lugnare. Då blir det stugan och möjligen en utflykt med båten. Vi har tittat på Göta kanal och och gjort Siljan, så vi får se vad det blir.
Förra sommaren hade han ingen arbetsfri vecka. I år ska det bli lite fritid, men han är med i ja-kommittén och är uppbokad.
– Brevbäraren gillar inte mig på sommaren när riksdagsposten kommer hem, säger han.
Får han tid rödfärgar han huset. Bara att vara hemma är vila.
– Det är skönt att sova i sin egen säng och slippa vara i Stockholm.
Fremling längtar bort från civilisationen
BORLÄNGE
u Som ledamot i EU-nämnden har Lennart Fremling, fp, ingen ledighet alls eftersom nämnden sammanträder varje vecka. Men lite tänker han skolka under sommarmånaderna. Trots att det snart är juli har han inte hunnit rensa undan all post och planera.
– Det ligger pappershögar och skäms sedan våren. Jag känner inte full kontroll ännu, säger han. Men besök i valkretsen blir det inte:
– Under sommaren är det nog inte många som vill ha besök tror jag, säger han. Det stämmer ganska bra in på honom själv. Får han välja tillbringar han ledigheten i fjällen, där stillhet råder och folkskockningar är ett okänt begrepp.
Till Lappland hinner han inte, men han hoppas på Grövelsjön.
– Härligast är en långtur i fjällen. Det har vi ofta gjort jag och min fru.
– Abisko och Kebnekaise är mest avkopplande, men Grövelsjön är fint det också. Men det är ju inte lika ödsligt och långt borta från civilisationen, säger han.

Kenneth putsar på PV:n
ASPEBODA
Olika partibeteckningar till trots har Kurt Kvarnström, s, och Kenneth Johansson, c, ett gemensamt: De blir båda ledsna när de inte får åka på speedway i Avesta.
Men riksdagsmannen från Aspeboda kan åtminstone trösta sig med att putsa lite på sin PV.
Efter riksdagens stängning åkte han till Umeå på centerstämma. Programmet därefter är Stockholmsresa, sedan distriktsstyrelsen hemma i Dalarna och vidare till Almedalen.
Han längtar efter de två veckor då han och hustrun åker till Österrike i två veckor med goda vänner.
– Det är min riktiga semester. Då stänger jag av mobiltelefonen och svarar inte när du ringer, säger han.
Annars skiljer sig inte sommaren från vintern särskilt mycket.
– Skillnaden är att sova hemma i egen säng bredvid sin hustru. Det är guld värt. Man får leva lite normalt även om man får en massa post.
Den lediga tiden ägnar han åt familjen.
– Det ska vara lite somrigt, man badar lite och vilar lite. Jag titta på min son när han spelar fotboll och jag ska putsa på min PV. Det är min stora kärlek förutom min fru. Jag tar ut den i fint väder och åker en tur och fikar lite.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons