Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till nordkoreansk lösning

Annons

Ett första steg har tagits av Nordkorea mot skrotning av plutoniumproduktionen, uppger USA. Men många återstår att ta.

Samtidigt misstänker USA att nordkoreanerna anrikar uran _ en annan väg till kärnvapen.

Nordkorea tillkännagav på söndagen via sin nyhetsbyrå KCNA att kärnreaktorn Yongbyon, där vapenplutonium framställts, har stängts. USA bekräftade också att man fått detta besked.

Men den erfarne amerikanske Nordkoreaförhandlaren Christopher Hill betonade att detta bara är det första steget och att många återstår innan kärnvapenproduktionen lagts ner.

Han väntade på söndagen rapporter från IAEA:s inspektörer om anläggningarna i Yongbyon.

Där finns totalt fyra reaktorer, varav två av forskningstyp och två större som aldrig har blivit färdiga. Där finns också en enhet för produktion av kärnbränsle, en lagringsanläggning för bränsle och en för upparbetning av använt bränsle.

Pyongyang gav sig beröm i meddelandet för att ha stängt den reaktor som producerar vapenplutonium redan när den första sändningen av brännolja från Sydkorea anlänt. Denna olja ska enligt avtal ersätta den el som påstås ha producerats av reaktorn.

Men den kontroversiella reaktorn har aldrig levererat en enda kilowatt el utan bara vapenplutonium, säger experter.

Det går inga kraftledningar från anläggningen.

Det plutonium som reaktorn tillverkat under 20 år räcker enligt experterna till ett tiotal kärnladdningar.

Kärnteknikexperter skulle under söndagen kontrollera att Pyongyangregeringens besked om stängningen av denna fem-megawattsreaktor stämde.

Den nordkoreanske talesmannen sade att Nordkorea "stängde de kärntekniska anläggningarna i Yongbyon och tillät övervakning av IAEA-personal". Men han gjorde en reservation beträffande de tio inspektörerna: "IAEA:s verksamhet i Yongbyon, som inte utgör en inspektion, kommer att begränsas till kontroll och övervakning".

Vad det innebar var inte omedelbart klart. De tio har med sig massor av övervakningsutrustning som det tar ca en månad att installera.

USA har riktat in sig på diplomatiska förbindelser och ett fredsavtal om Nordkorea uppfyller alla löften. Men USA vill också ha besked om läget i det program för att höganrika uran (HEU) som enligt USA pågår vid sidan om plutoniumproduktionen.

Iran har kritiserats mycket hårt av USA och EU för sin anrikning av uran.

.

TT

Mer läsning

Annons