Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt kvar till jämställdhet

Annons

Kommentar till Arne A Jansson:

Gudrun Schymans jämförelse mellan svenska män och talibaner är ett belysande exempel på att man i det extrema kan hitta väsentliga drag och egenskaper hos det vardagliga och normala.

Talibanernas kvinnosyn är extrem, men kan säga oss mycket om oss själva och om det gemensamma ursprunget till talibanernas och vår egen kultur.

Säger man att svenska män minsann till 99 procent uppskattar kvinnor har man just inte sagt någonting.

Även talibaner talar lyriskt uppskattande om kvinnor som en mans dyrbaraste juvel eller pärla som inom hemmets väggar måste skyddas. Nog har män i alla tider uppskattat kvinnor men som vad?

Genomgående i historien har de betraktats som männens egendom. I tio Guds bud nämns nästans hustru som en i mängden tillhörigheter man ska passa sig för att ha begär till.

I Sverige var länge våldtäkt betraktat som ett egendomsbrott och det var inte kvinnan som ansågs vara offret utan mannen som "ägde" henne.

Det våldtäktsmannen åtalades för var stölden av en annan mans kvinna eller förstörda chanser att få en dotter bortgift. Dessutom kunde endast "ärbara" kvinnor betrakta sig som våldtagna, om samhället tvivlade på kvinnans moraliska leverne ansågs inte en våldtäkt vara kriminell.

Prostituerade var helt rätts-lösa och var lovligt byte. Dessa synsätt lever i högsta grad viddare i samhället och speglas i ungdomars attityder till sexualitet, där flickor som tillåter sig leva ut sin sexualitet riskerar att bli kallade horor och anses då ha förverkat sin rätt att säga nej.

Inom kulturer med starkt hedersbegrepp lever man kvar i idealbilden av kvinnan som egendom till en enskild man eller släkt.

I vår kultur kan man i pornografin och inom reklamen se en skiftning från att se kvinnan som en enskild mans egendom till att se kvinnan som alla mäns egendom, med den tillhörande rättslösheten som följd.

Signalerna till unga flickor är: Du ska klä dig och uppträda utmanande. Du ska verka tillgänglig. Men råkar du illa ut får du skylla dig själv.

Var du på fel plats, vid fel tidpunkt och fel klädd så bedöms du som mindre trovärdig som våldtäktsoffer.

Vi män har inget skäl att berömma oss själva så länge kvinnor är rädda för att gå ut samtidigt som de statistiskt sett borde vara än mer rädda för att gå hem, särskilt med någon man de känner.

Så länge denna rädsla hos kvinnor inte tas på allvar utan närmast ses som en normalitet av samhället, förlorar mäns påstått självklara uppskattning av kvinnor mycket av sin trovärdighet.

Nöjda kan vi först bli då vi ärligt kan säga till varje ung flicka: Den här världen är din. Gå ut i den och känn ingen rädsla!

Christer Modin

Mer läsning

Annons