Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt ifrån Rambo

Annons

Dalecarlia paintball i Djurmo har funnits i snart sju säsonger och drivs av en man vid namn Magnus Boström. På en bit skog som han själv äger har han byggt upp fyra banor som lämpar sig för paintball.

- Den sista banan håller jag just på att göra färdig. Den ska ha en del bebyggelse för ett lite annorlunda spel, berättar Magnus.

Alla banorna är olika. En är väldigt stor och vegetationsrik och ger paintballspelarna möjlighet att smyga och gömma sig. En annan bana lider brist på träd och andra föremål att gömma sig bakom men den är så pass stor att skotten, som når cirka femtio meter, inte alltid når fram.

- Den senaste banan är lite mindre. Den kallas speedballbana och är till för korta, snabba spel, säger Magnus.

Dagen till ära är ett svensexegäng på besök i paintballparken. Den blivande brudgummen Stefan Molin tvingas trots protester bära vita byxor utanpå kamouflagebrallorna och han är förstås det självklara målet.

Magnus Boström går igenom säkerhetsföreskrifterna innan gänget får ge sig ut på banan. Masken ska alltid vara på om man inte befinner sig i den så kallade säkerhetszonen, utanför banan. En plugg ska sitta i pipan så länge vapnet inte är på banan och man får inte skjuta på varandra på kortare avstånd än fem meter.

Någon större risk för skador föreligger inte.

- Den värsta skada vi har haft här på sju år är en rejäl stukning av en fot, meddelar Magnus.

Han medger att det gör ont att bli träffad av en kula.

- Men inte nog ont för att man ska vilja sluta spela, menar han.

Med vapen med färgade magasin, masker för ansiktet och en rejäl laddning ammunition ger sig svensexegänget ut i skogen i två lag, till respektive bas. Det är tyst en bra stund innan det börjar smattra till och snart sitter åter Stefan Molins blåa lag i den säkra zonen, nermejade av motståndarna.

De jämför skärmytslingar och klagar skämtsamt på varandras brist på taktik.

- Det är viktigt att komma ihåg att paintball är ett lagspel, säger Magnus Boström.

- Att försöka sig på att leka Rambo fungerar inte ens en gång på tio utan det gäller att kommunicera och samarbeta.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons