Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt borta men nära

Annons

Samhället har genomgått stora förändringar genom århundradena. Några av de viktigaste förändringarna är framväxten av järnvägen och bilismen. Hur dessa har påverkat samhället och då främst det lilla samhället har inte stått klart med en gång, utan man har sett det först när flera decennier passerat.

På tur står den moderna informationsteknologin. Detta är utgångspunkten i Erik Westholms och Helena Kåks bok När långt borta blir nära.

- Det är en ovanlig bok. Den handlar om de stora tunga trenderna och går ända ner på individnivå. Specifikt för boken är hur lokalsamhället påverkas. Vi har försökt att anstränga oss för skriva enkelt, säger Erik Westholm.

För att uttala sig om framtiden blickar de två författarna bakåt i tiden.

- Vi jämför järnvägen med internet. Det går inte att se vad för vägar som öppnas när det kommer, säger Erik Westholm.

- Internet förändrar samhället. Människors sociala relationer omskapas, säger Helena Kåks.

Idag får vi fjärran länder rätt in i vardagsrummet genom televisionen. Resandet ökar bland unga människor och kontakten med omvärlden är inte längre en lika omvälvande upplevelse, som det var för hundra år sedan.

Numer har människor kontakt med personer på andra sidan jordklotet genom internet och det gör att avstånden krymper. Hur klarar då sig det lilla samhället i denna utveckling? Finns det någon framtid för det?

Ja, det gör det, menar Erik Westholm och Helena Kåks. De lokalsamhällen som lyckas ta till sig de nya impulserna kommer också att överleva, säger de.

- Samtidigt måste det finnas en attraktionskraft i det lilla samhället för att det ska överleva, det är en plats där människor tar initiativ till roliga saker. Människor sprider ut sitt liv på många olika orter och det gäller att måna om de sociala relationerna på orten, säger Helena Kåks.

Boken kan liknas vid en lång diskussion. Boken som sådan är inte så lång, den är på 90 sidor och den kan ligga på nattduksbordet hos alla som är intresserade av utvecklingen för det lilla samhället.

- Förr kunde en människor leva sitt liv på en och samma plats. Numer skingras en skolklass redan ett år efter att ungdomarna gått ut. Nu för tiden måste unga människor göra så många aktiva val, säger Erik Westholm.

De fysiska mötena minskar i och med internet. Det är inte minst tydligt i Försäkringkassans arbete med att banta ner sina kontor till 20 stycken i Sverige. Men Erik Westholm är övertygad om att internet inte kan ersätta all fysisk kontakt.

- Det är det direkta fysiska mötet som överlever, internet kan aldrig ersätta direktkontakten.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons