Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långshyttans chans

Annons

Företagen i Långshyttan går för högtryck, Outokumpu i spetsen med en 500 miljoners investering vilket kommer att skapa nya arbetstillfällen. Erasteel har fulla orderböcker. Setra ska investera för att öka produktionen, Slipservice expanderar plus alla de andra duktiga entreprenörer vi har på bruket.

Det alla dessa företag är beroende av är arbetskraft. Det bästa är om denna arbetskraft bor i Långshyttan, då får vi Långshyttan som ort att utvecklas.

Alla dessa företag har tillsammans cirka 520 anställda. Med alla dessa arbetstillfällen finns underlaget för betydligt fler innevånare i Långshyttan än de runt 1500 som bor här i dag. Inpendlingen till företagen är stor. Varför flyttar de inte till Långshyttan?

Titta på Stjärnsund dit vill folk flytta. Det är vackert med sjön och det är lugnt, är argument som förs fram. Sjöar har vi i Långshyttan också, och att det är lugnt kan nog de familjer som flyttat hit skriva under på.

I Långshyttan har det under de senaste åren rivits en del hyresbostäder, vilket är rätt. Jag tror inte att man kan locka nya innevånare till Långshyttan med att vi har lediga lägenheter, utan vi måste kunna erbjuda attraktiva boenden.

I alla villor eller radhus i Långshyttan bor det folk i dag. Hus som är ute till försäljning blir sålda, till och med huspriserna har stigit.

Vi måste ha attraktiva boenden att erbjuda, först då vågar folk flytta hit.

Långshyttan kan erbjuda dagisverksamhet och skola till årskurs nio. Skolan har fått priser för bästa skola samt bästa matsal. Vi har vårdcentral, sporthall, ishall, tennisbanor, fotbollsplaner, elljusspår, gym, sjöar och skogar med mera, samt företag som expanderar. Det är många bra argument för en barnfamilj att flytta till Långshyttan. Men vart ska de bo?

Ställ krav på fastighetsägarna i centrum att de måste snygga till sina fastigheter. Slå gärna på en träfasad och måla kåkarna röda med vita knutar, typ Stjärnsund. Bygg bostäder i närheten av de vattendrag vi har, radhus eller liknande.

Om inte Hedemora kommun satsar nu när det är drag i Långshyttan, när kommer de då att göra det?

Att våra ungdomar flyttar från bruket för att utbilda sig eller skaffa jobb det ska vi uppmuntra till. De som vill leva storstadsliv några år ska få göra det. Men de ska ha en positiv bild av Långshyttan så att de en dag vill flytta tillbaka till bruket med fru/make och barn.

Vet ni om att i Långshyttan finns det inte en enda lekplats. Vill barnen gunga, åka rutschkana, leka i sandlåda då får vi packa in dem i bilen och åka till Hedemora eller Säter. Detta är ett hån mot alla Långshyttebor särskilt barnfamiljerna.

Det Hedemora kommun gjorde när frågan om en lekplats i Långshyttan kom upp var att ge oss en plats där vi får bygga vår egen lekplats. Här har ni en gräsplätt sätt igång och bygg och gräv! Tack, vad snällt!

Några frågor jag vill ha svar på, och jag tror att jag pratar för hela Långshyttan:

När får vi vår lekpark?

När börjar upprustningen av centrum?

När börjar bostäder att byggas?

När lägger ni i bryggorna vid badplatserna?

Kommer ni att klippa och sköta om våra grönområden?

PETER SUNDLÖF 4:E GENERATIONEN BRUKSARE

Mer läsning

Annons