Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längs hela fjällkedjan med skoter

Annons

Från Treriksröset längst uppe i Lappland och ner till Malung åker den här veckan tre Malungsbor på snöskoter. Nils-Ivar Göthberg, Lars-Erik "Loffe" Flodung och Allan Einarsson har tänkt ta sig längs med hela den svenska fjällkedjan per skoter.

- Vi har diskuterat den här utflykten under några år och nu har bitarna fallit på plats. Nu hoppas vi bara på fint väder så kommer det säkert att bli en fantastisk upplevelse, säger trion.

De gav sig i väg från Malung med bil i lördags, med Kilpisjärvi i norra Lappland som mål. Där skulle de lasta av skotrarna, ge sig ut på fjället och börja hemresan söderöver.

Sträckan är cirka 100 mil - fågelvägen.

- Men det blir betydligt längre för oss att åka skoter, vi räknar med närmare 150 mil. I stora drag kan vi följa Kungsleden, men på några ställen, bland annat över Fulufjället då vi kommit ner till Dalarna, är det snöskoterförbud och där får vi åka omvägar på skoterleder, konstaterar de tre.

Under färden har de planerat att övernatta på vandrarhem och i övernattningsstugor längs Kungsleden. Till helgen räknar de med att vara tillbaka i Malung, många upplevelser rikare.

- Om allt går som det ska är det meningen att vi ska sammanträffa med Frida Runegård och Tony Öst, de två elever från Malungs folkhögskola som är på väg från Malung till Treriksröset på skidor och som nu tagit sig upp till norra Jämtland.

Syftet med den långa skoterfärden?

- Att komma ut i naturen och visa att snöskotern kan användas på ett bra sätt och visa att man kan ha roligt med snöskoter utan att vara full, säger långfärdsåkarna från Malung.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons