Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntetider, sämre bemötande

Annons

Redan i dag känner många sjukskrivna att man inte får tillräckligt med stöd och hjälp från försäkringskassan. Med massuppsägningarna försämras stödet ytterligare. Följden blir längre väntetider och sämre bemötande för de sjukskrivna, hårdare arbetsbelastning och sämre arbetsmiljö för de anställda. Är det så regeringen vill komma tillrätta med ohälsan?

Chanserna framöver minskar för långtidssjukskrivna att få hjälp med att komma tillbaka in i arbetslivet, risken är uppenbar att allt fler framöver tvingas mötas av besked om att man måste acceptera sjukersättning. Det skulle ge helt felaktiga signaler.

Så här drastiska neddragningar i en verksamhet kan inte ske utan att det blir kännbart. Servicen gentemot allmänheten försämras och svårigheterna för äldre som saknar tillgång till datorer och IT-tjänster kommer också att öka.

Dessutom är de särskilt anmärkningsvärt att regeringen som säger sig stå för arbetslinjen och vilja uppmuntra äldre att fortsätta arbeta nu låter försäkringskassan lösa neddragningarna genom att personer ska gå hem från jobbet i förtid.

Dessa viktiga uppgifter för försäkringskassan hotas av reella försämringar:

Försämrad service och information till allmänhet och försäkrade.

Man försvårar för många äldre som inte kan använda sig av myndighetens IT-tjänster.

Längre handläggningstider för utbetalning och för att avgöra rätten till ersättning.

Minskad service och rådgivning till arbetsgivare vad gäller regler och hantering av sjuklön, rehabiliteringsarbete etcetera.

Försäkringskassans samordningsansvar för att hjälpa sjuka tillbaka i arbetslivet, ges sämre förutsättningar.

Chanserna minskar för långtidsjukskrivna att ges hjälp till återgång i arbetslivet (arbetet med det så kallade Pila-projektet som socialdemokratiska regeringen startade, riskerar att upphöra), samtidigt som risken ökar att fler måste acceptera att få sjukersättning (före detta förtidspension) istället för hjälp med rehabilitering eller andra insatser för att komma tillbaks i jobb.

KURT KVARNSTRÖM

Mer läsning

Annons