Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långloppskunskap utbyttes

Annons

- Visst är Mora och Vasaloppet den stora långloppsarrangören i Sverige men det betyder inte att vi ska sitta och hålla på vårt kunnande. Vi ska dela med oss så att långloppsskidåkningen utvecklas också på andra orter i Sverige, säger Rolf Hammar, generalsekreterare i Vasaloppet.

Han har just avslutat den första träffen för långloppsarrangörer och tekniska delegater. Att Mora fick den uppgiften, i samarbete med Dalarnas skidförbund och Svenska skidförbundet, var inte så konstigt.

- Nej vi har ju erfarenhet av hur viktigt ett långlopp kan vara för en bygd men också av hur viktigt det kan vara att utveckla sakerna kring loppet. Det ska ju ge försörjning också, samtidigt som det stimulerar skidintresset och under helgen har vi bjudit på våra kunskaper men vi har också nytta av att få höra hur man gör på andra håll.

Inger Rommedahl, Dalarnas skidförbund, påpekar att Vasaloppet visserligen är storebror i sammanhanget men att andra långlopp också är stora.

- Bland de tio deltagarna under helgen fanns Åkulla i Varberg. Där har de en konstsnöslinga på 2,5 kilometer och långloppet körs i 17 varv. Det ger perspektiv. Med var också Gästriklands långloppsarrangörer; Bessemerloppet, Gavleloppet och Horbergsloppet. Dessutom var arrangörerna av Fabriksloppet i Övik här och naturligtvis gänget som ansvarar för Engelbrektsloppet. Det är inga små lopp och det är viktigt att arrangemanget och aktiviteterna runtomkring som spårläggning, sjukvård, tävlingsdomare och annat verkligen fungerar. Då blir träffar av det här slaget verkligen viktiga för då kan vi byta erfarenheter som är specifika för långloppsarrangörer, säger Inger Rommedahl.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons