Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långdragen tvist om hyra

Annons

Vid det senaste mötet med räddningstjänstens förbundsdirektion bestämde man sig för att låta räddningstjänstens revisionsfirma gå igenom om det nya hyresavtalet är rimligt.

- Jag anser att hyran är för hög, säger Dan Westerberg.

Det gör däremot inte Åke Larsson, som är fastighetsförvaltare vid Kommunfastigheter.

- Vi tar ut en hyra som ska täcka våra kostnader, det är allt, säger Larsson.

Hyreshöjningen i år ligger på 25-30 procent, enligt uppgift från räddningstjänsten. Men då ska man komma ihåg att i den nya hyran ingår betydligt mer än tidigare. Inte minst pengar för underhåll.

- Fastigheten är 20 år gammal, och man har från räddningstjänsten inte behövt göra så mycket underhåll tidigare. Men det behövs nu. Vi måste exempelvis omgående åtgärda en del maskinell utrustning som fläktsystem och kylanläggningar, säger Larsson.

I räddningstjänsten Dala mitt ingår också kommunerna Säter och Borlänge. Deras representanter säger att detta är en fråga för Falu kommun att lösa. Ökar hyran rejält, är det Falu kommun som får bidra med mer pengar till räddningstjänsten. På samma sätt som Borlänge och Säter betalar för sina stationer.

- För mig är det glasklart att detta är ett problem som enbart rör Falun, och jag räknar med att politikerna i Falun ska klara ut detta, säger Lars-Erik Hammar-qvist (s), från Borlänge, som är vice ordförande i Dala Mitt.

- Vi utgår från att Falu kommun löser detta, säger Sven-Gunnar Håkansson (c), kommunalråd i Säter.

- Det här är en rejäl surdeg. Till min stora förvåning har inte kommunen lyckats lösa detta ännu, vilket skapar oro i förbundet. Detta borde kommunalråden i Falun kunna göra upp på ett smidigt sätt, säger Elgemyr.

- Jag delar uppfattningen att detta framför allt är en uppgift för Falu kommun att lösa. Men frågan är komplicerad. En del av hyreshöjningen handlar om att Kommunfastigheter tagit över uppgifter som räddningstjänsten själv skött förut, och som man alltså tjänar in på räddningstjänsten. Frågan är alltså hur mycket av hyreshöjningen som kommunen ska kompensera. Och om hyran är rimlig. Jag tycker hyran är för hög, säger Westerberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons