Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långdragen hustvist

Annons

I september år 2000 gav byggnadsnämnden ett positivt förhandsbesked för byggandet av ett fritidshus med förråd och gäststuga i Nedre Valsan. Det ogillades av grannen som överklagade till länsstyrelsen.

Där fick han inget gehör och han fortsatte ända upp till regeringen. Men den ansåg inte heller att det var fel att ge det positiva förhandsbeskedet att det skulle gå bra att bygga fritidshuset. Den omgången tog ett år att avverka.

Då saken var avgjord ansökte den som ville bygga om att få det formella bygglovet. Det gavs av byggnadsnämnden i slutet på juli förra året.

Enligt beslutet hade placeringen av huset flyttats 25 meter närmare strandlinjen. Enligt de tidigare planerna skulle fritidshuset bara ha ett torrdass men nu skulle det i stället kopplas in vatten och avlopp.

Dessa ändringar ansåg grannen vara skäl till att protestera på nytt för att stoppa bygget. Han överklagade också bygglovet till länsstyrelsen.

Enligt mannen skulle hans sovrums- och vardagsrumsfönster samt uteplats komma att vetta direkt mot nybygget. Avståndet mellan husen skulle bara bli 18 meter och därmed skulle hans möjligheter till privatliv komma att försämras, ansåg han.

Men det tyckte inte länsstyrelsen. Det är bara nybyggets kortsida som ska vetta mot grannen. Hans sjöutsikt försämras inte. Och även om hans möjlighet till ostört privatliv påverkas så kan inte det vara av så allvarlig art att byggnationen bör stoppas, anser länsstyrelsen. Den anser också att även om huset flyttats en bit mot ursprunglig plan så är så väl placering som utformning lämplig. Därmed avslås grannens överklagan.

Men han har nu gått vidare och har överklagat till nästa instans länsrätten. Får han nej även där kan han gå vidare och begära prövningstillstånd i kammarrätten så frågan om det tänkta fritidshuset är långt ifrån avgjord ännu.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons