Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Langare och skogsspill hotar gammal tradition

Annons

Vårbrasan sista april i Skuthamn har under mycket lång tid varit ett uppskattat vårtecken av Ludvikas invånare. Man kan utan överdrift säga att det är en tradition. Men i år har Ludvikas kultur- och fritidsnämnd på grund av brist på pengar ansett sig inte ha råd att fortsätta denna verksamhet. Då ställer Ludvika Handbollsförening upp.
Kjell Israelsson i vår förening tyckte att något måste göras för att föra traditionen vidare. Han lyckades få ett antal sponsorer att ställa upp med pengar till fyrverkeri som ju är den enda kostnaden och det fanns alltså inget hinder för att ha en vårbrasa även i år.

LHF tjänar inte en krona på detta.

När frågan diskuterades om LHF skulle ta initiativet till att upprätthålla traditionen, så var vi inte helt eniga i styrelsen.

Orsaken till detta var det ungdomsfylleri som tenderar att öka och att vi inte kunde ta ansvar för detta samt att det inte skulle vara förenligt med att vi i föreningen tar klart avstånd och arbetar hårt mot alkohol och droger.

Vi tog då kontakt med polischefen i Ludvika och frågade hur han såg på saken eftersom vi ansåg att det är ordningsmakten som måste gripa in om fylleri och bråk uppstår på allmänt område.

Han gav oss klartecken och lovade att ha förstärkt uppmärksamhet på detta problem. Majoriteten beslöt då att gå vidare.

LHF ansvarar för att brasan tänds och att fyrverkeriet skjuts av. Att ungdomar berusar sig och bär sig illa åt kan inte vara vårt ansvar. Här måste ju föräldrarna ta sitt ansvar genom att hålla koll på vad barnen har för sig. Om inte brasan fanns skulle det i alla fall samlas en massa ungdomar på Skuthamn eller på någon annan plats för att berusa sig.

Den största frågan är: varifrån får de sina alkoholhaltiga drycker?

Ni som förser dessa ungdomar med öl, vin och sprit, kanske till och med för att tjäna pengar, gör dessa ungdomar en fruktansvärd skada och ni borde ta ert ansvar och sluta upp med denna brottslighet.

Om inte hoppas vi att ni blir anmälda och får kännbara straff.

Häromdagen kunde ni läsa i avisan att brasan är för stor och får inte tändas. Orsaken till detta är att någon/några personer tagit chansen att bli av med flera hundra kubikmeter spill från skogsavverkning. Hur dumma får människor bli? Att forsla bort det myckna riset kommer att kosta pengar och detta borde de skyldiga stå för.

Lyckas vi inte få bort överskottet blir det ingen tändning från vår sida och det vore ju tråkigt.

När vi såg eländet tänkte vi ge upp, men det ligger inte för oss. Vi tycker inte att varken obetänksamma (egoistiska) personer eller fulla ungdomar ska få styra i vårt samhälle och sätta stopp för en mångårig tradition. Det kanske är dumt tänkt, men det vet vi först efter den sista april.

Vår förhoppning är att det ska bli en trevlig kväll med brasa och fyrverkeri samt att ungdomarna sköter sig och att ingen förser minderåriga med alkoholhaltiga drycker.

RUNE LINDBERG ORDFÖRANDE I LUDVIKA HANDBOLLSFÖRENING

Mer läsning

Annons