Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa väntetider för par med problem

Annons

Kommunen ska enligt socialtjänstlagen erbjuda familjerådgivning till de som begär det. Borlänge klarar inte socialstyrelsens rekommendation att rådgivning ska ges inom två veckor.

De allra flesta får vänta längre på sitt första besök - och väntetiderna har blivit längre.

- Visst är det bekymmersamt när det är så, medger socialnämndens ordförande Kristina Svensson (s).

- Ett problem som är över hela landet.

Statistiken visar att 90 procent av de som sökt rådgivning under 2003 får vänta mer än två veckor. Det är fler än tidigare år, då siffran legat kring 75 procent.

- Som vuxna har vi ett större behov av stöd i fler situationer än tidigare, menar Kristina Svensson. Som hur man klarar en familj, att diskutera med sina barn.

Nästan 50 procent måste vänta mer än sex veckor. I Borlänge och Säter får fler vänta längre än på de övriga orterna som ingår i samarbetet.

Borlänge, Säter, Hedemora, Avesta och Ludvika samarbetar om rådgivningen. Mottagningar finns i Borlänge, Hedemora och Ludvika.

Det är en fristående verksamhet, som ligger under socialförvaltningen och omfattar 4,5 tjänster. I dagarna har dock en slutat för att övergå till annan verksamhet. Kristina Svensson säger att man förstärkt i Borlänge, och har förhoppningar om att trycket ska lätta.

- Vi måste jobba med det här och följa det.

Enligt familjerådgivningens egen bedömning är en förklaring till de för långa väntetiderna att man har färre tjänster i förhållande till folkmängden jämfört med alla övriga Dalakommuner.

Vad kan då familjerådgivningen göra för den som behöver stöd? Bland annat att få ett par att prata med varandra och lyssna bättre, öka förståelsen och tillsammans ta reda på vad som hindrar paret att komma vidare.

Vidare att förbättra samlevnaden eller att separera "så bra som möjligt".

Däremot kan rådgivningen inte ge några färdiga lösningar.

Inte heller ta ställning till "vems felet är" eller ta ifrån människor deras möjlighet att själv välja sin egen lösning.

- I Borlänge har vi i dag 10-12 i kön, berättar Hans-Olof Cedergren, familjerådgivare.

Att få vänta på tid kan ha olika betydelse för paren. För vissa kan det rent av vara bra. Men inte för alla.

Är situationen akut finns möjlighet att komma tidigare, om någon annan lämnar återbud.

- När det varit som värst har väntetiden varit upp emot ett par månader, berättar Cedergren.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons