Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa straff i knarkhärvan

Annons

Det var den 28 februari som polisen gjorde det stora narkotikabeslaget. I en friggebod på en gård i Borlänge hittades strax över ett kilo amfetamin, värt över en miljon kronor. Där fanns också en pistol med tillhörande ammunition.

Två män från Borlänge, 45 och 48 år gamla, greps och åtalades.

I tingsrätten framförde vice chefsåklagare Sven-Erik Lind att narkotikan var 45-åringens och att han lämnat över partiet och vapnet till 48-åringen för förvaring, medan han själv satt inne.

Som bevisning spelades sju avlyssnade och bandade telefonsamtal upp. De flesta var samtal mellan 48-åringen och en annan man, under vilka 45-åringens namn nämndes i samband med att det talades om någon affär.

I rätten hördes den mannen, som sedan många år är bekant med de båda misstänkta, upplysningsvis. Han berättade då att han är narkotikamissbrukare. Men han mindes inte, sa han, vad de avlyssnade telefonsamtalen egentligen handlat om.

Kanske var det öl- eller bilaffärer.

Också 48-åringens före detta sambo hördes. Hon hade själv ringt till polisen dagarna innan de båda männen greps, för att anmäla att hon hotats av sin före detta. Samtidigt berättade hon om narkotikan och vapnet, som 48-åringen skulle ha sagt att han förvarade för 45-åringens räkning.

Men också hon var svävande i rätten.

- Jag kan ha dragit min egen slutsats, sa hon.

48-åringen bekräftade under rättegången att han haft narkotikan och vapnet i sin friggebod, förvarat för annans räkning. Men vem det tillhörde, ville han inte säga.

45-åringen sa att han inte hade med saken att göra och förklarade att telefonsamtalen måste ha handlat om försäljning av öl eller en bil.

Men det trodde inte rätten på. Av flera anledningar.

I domskälen anges följande:

45- och 48-åringen är kompisar sedan lång tid tillbaka. 48-åringen förvarade narkotikan under en dryg månad, på uppdrag av någon som inte själv kunde ta hand om partiet just då. Samtidigt avtjänade 45-åringen ett fängelsestraff. På en månad.

Under den tiden avlyssnades flera telefonsamtal och i de samtal där 45-åringen inte själv medverkar, nämns hans namn i samband med att affärer diskuteras. Att dessa rör narkotika finner rätten ingen anledning att tveka på.

Vidare pekar rätten på att ingen av de inblandade under utredningen nämnt någonting om att telefonsamtalen skulle handla om öl- eller bilaffärer.

Detta trots att de fått lyssna på banden och haft tillfälle att kommentera dem. Att det skulle handla om öl sade 45-åringen först under en häktningsförhandling.

Varför inte tidigare? undrar rätten.

I domskälen skriver rätten också att man inte förvånas över att 48-åringen inte vill berätta vem han förvarat narkotikan åt. Däremot finner man det märkligt att han, om 45-åringen nu inte haft med saken att göra, inte en enda gång under utredningen eller rättegången försökt fria sin kompis från misstanke.

Vidare uppges att 45-åringen tidigare visat att han inte är främmande för att hantera narkotika. I hans bostad fann man också 1 500 så kallade redlinepåsar, vilka rätten erfarenhetsmässigt påstår används vid försäljning av narkotika.

Till detta ska uppgifterna från 48-åringens före detta sambo läggas. De två polisförhören, i vilka hon sagt att hennes dåvarande sambo berättat att knarket förvarades för 45-åringens räkning.

Sammantaget anser Falu tingsrätt det vara ställt utom allt rimligt tvivel att narkotikan tillhörde 45-åringen.

Han döms därför för narkotikabrott, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till fyra år och sex månaders fängelse. För att ha förvarat narkotikan och vapnet, samt haft narkotika i sin egen ägo, kört bil utan körkort och hotat sin före detta sambo till livet döms 48-åringen till fyra år och nio månaders fängelse.

Senast den 1 juni ska eventuella överklaganden ha lämnats in.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons