Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer till vuxenpsyk

Annons

- De längsta köerna finns till mottagningarna i Mora och Borlänge, där väntetiden är 13 veckor. Men alla akuta ärenden, psykiatrins blåljusärenden, tar vi förstås hand om direkt, säger psykiatrins länssjukvårdschef Sören Fogde.

Han har av hälso- och sjukvårdens högsta ledning fått i uppdrag att förklara orsaker till väntetider inom psykiatrin och vad man gör för att kunna förbättra tillgängligheten.

- Det finns tre huvudorsaker till våra väntetider. Det är svårt att få tag på personal, eftersom det i hela landet är brist på psykiater, psykolog och psykoterapeuter. Dels märker vi när andra delar i samhället falerar, när socialtjänsten har problem att ta emot alla, när primärvården har bekymmer att klara sitt uppdrag, och så vidare. Det gör att vi få fler patienter. Och det tredje är att det finns en ökad psykisk ohälsa hos befolkningen. Allt fler söker upp oss.

Fogde berättar att psykiatrin jobbar mycket med rekrytering, med viss framgång.

- Vårt traineeprogram och satsningen på praktik har gett en hel del. Vi har anställt ett 20-tal sjuksköterskor och ett antal psykologer tack vare detta. Men vi kommer jobba vidare med det.

Samtidigt ser psykiatrin också över sin struktur.

- Vi för diskussioner om vi ska dela psykiatrin i en länssjukvårdsspecialisering och en närsjukvårdsspecialisering. Det finns en framsida och baksida med det. Under våren ska vi ta ställning.

- Vi jobbar också med förutsatsen att människor med lättare psykisk ohälsa tas om hand bäst i primärvården, förutsatt att primärvårdens möjligheter att ta emot dessa patienter förbättras. Vi får se vad det leder till, säger Fogde.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons