Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff minskar brottslighet

Annons

Vi har nu åter fått ett indirekt bevis på att längre fängelsestraff förhindrar eller minskar brottslighet. De som hävdar motsatsen måste tydligen blunda för fakta. Med till visshet gränsande sannolikhet är den häktade mannen skyldig till dödsmisshandeln nyss i Falun. Om inte hovrätten i Sundsvall omvandlat tingsrättens dom till vård i stället för fängelse hade den avlidne Falubon fortfarande levt.

De jurister som fällt detta avgörande har gjort sig skyldiga till en grov felbedömning och borde ställas till ansvar för detta så att de nästa gång tänker mer på offer än gärningsman.

Det borde som inom sjukvården finnas en ansvarsnämnd som kan granska de som dömer och vid grova felbedömningar kunna utdela varningar eller annan påföljd. En person som tidigare visat sig ha våldstendenser borde låsas in för lång tid som lagen tillåter för att skydda allmänheten.

Det blir ny rättegång, gärningsmannen döms troligen till sluten psykiatrisk vård. Alla som slår ihjäl någon måste ju vara mer eller mindre psykiskt sjuka. Ingen kan garantera att det inte sker en upprepning av våld och av den anledningen bör en sådan person låsas in för gott utan frigång och permissioner.

Det är faktiskt på gränsen till att man i sådana här fall önskar dödsstraffets återinförande. I så fall skulle man effektivt förhindra nya grova brott av sådana typer till en mycket låg kostnad för samhället.

Skrivet av frustration över det svenska rättssamhällets syn på farliga kriminella. Dessa ska förvaras inom lås och bom med målet att skydda oskyldiga.

Svemé

Mer läsning

Annons