Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff i Sierra Leone

Annons

Krigsförbrytardomstolen i Sierra Leone har dömt tre före detta rebelledare till långa fängelsestraff för brott mot mänskligheten. Domarna är de första i den FN-stödda specialdomstolen.

Alex Tamba Brima och Santigie Borbor Kanu ska tillbringa 50 år bakom galler, medan Brima Bazzy Kamara dömdes till 45 års fängelse på torsdagen.

Alla tre hade höga poster i den militärjunta som avsatte den folkvalde presidenten Ahmad Tejan Kabbah 1997 och samarbetade med rebellrörelsen RUF för att vinna kontroll över Sierra Leones diamantfält.

Redan i juni fann specialdomstolen Brima, Kanu och Kamara skyldiga till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. De fälldes då för bland annat terror mot civilbefolkningen, olagliga avrättningar, våldtäkt, rekrytering av barnsoldater, bortrövanden och tvångsarbete samt plundring.

Specialdomstolen för Sierra Leone inrättades för att rannsaka de högsta ansvariga för de grymheter som förekom under inbördeskriget 1991_2002.

Enligt åtalet hade Brima, Kamara och Kanu ett direkt samarbete med Liberias dåvarande president Charles Taylor. Denne är också åtalad för delaktighet i kriget i Sierra Leone men hans rättegång sker i Haag i Nederländerna av säkerhetsskäl.

TT

Mer läsning

Annons