Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntetid till rehabilitering i Säter

Annons

I dag fattas bland annat fyra sjukgymnaster.

- Vi förstår att en person som får hem ett brev om att det dröjer ett år innan de får en tid, inte blir så glad. Det är åt skogen, säger Hans Furuhed, hälsopedagog och teamledare på Rehabiliteringskliniken.

Omsättningen av personal har varit stor och klinikens uppdrag lite oklart. De fick under förra året in 800 remisser. Det har skett en ökning de senaste åren och det är främst remisser från Försäkringskassan som ökat.

När en remiss kommit in görs en bedömning. Bedömningen ska göras av en läkare, en psykolog och en sjukgymnast. Som det ser ut i dag fattas det fyra sjukgymnaster, en läkare och en psykolog.

- Vi håller precis på med en intensiv rekrytering och det ser ut att vara många kvalificerade sökanden, säger Håkan Broberg, chef för Skönviks Medicinska Rehabiliteringsklinik.

Kliniken har gått på halvfart sedan februari i år. Antalet patienter som ingår i rehabiliteringsprogrammet är 90 stycken, men siffran borde vara 160. Till hösten beräknar Håkan Broberg att kliniken åter ska var i sin fulla styrka.

Kliniken har fått extra stöd från Landstinget Dalarna för en tvåårsperiod. Enligt Håkan Broberg siktar man på att komma in tidigare i rehabiliteringsprocessen.

- De patienter som inte får sin bedömning i tid hamnar så småningom på rehabiliteringen i alla fall, säger Hans Furuhed.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons