Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på vård

Annons

I Mora är läget för närvarande ansträngt och det kan ta upp till 36 månader att bli kallad enligt revisionslistan för vuxentandvården. Handlar alltså om kallelse för kontroll.

En nyanmäld vuxenpatient kan få vänta 20 månader på att få träffa tandläkaren.

- Vi ser ändå en ljusning över länet. Det utläser jag av de rapporter som skickats in från klinikerna, säger Birgitta Wallman, marknadschef för folktandvården i Dalarna.

Hon vill också klargöra folktandvårdens kärnområden som prioriteras enligt följande.

1: Folktandvården har ett lagstadgat ansvar att ta hand om barnen.

2: Särskilda patientgrupper kom med den nya tandvårds- reformen 1999. Det handlar om kort- och långtidssjuka och människor med särskilt boende. Ofta utföres undersökningarna genom ambulerande verksamhet.

3: Akuttandvård.

4: Vuxentandvård, dit räknas patienter som kallas efter överenskommen tidsintervall samt mottagning av nya patienter.

Vuxentandvården, bortsett från akutfall, har alltså den lägsta prioriteringsgraden och det är också den här kategorin som fått stå tillbaka mest under de svåra år som varit med svenska tand-läkare som flyttat till England och även andra orsaker som skapat tandläkarbrist.

Det ljus Birgitta Wallman ser i tunneln är det faktum att åtta nya tandläkare rekryterats till Dalarna det senaste året.

- Vi gör även besök på landets fyra tandläkarhögskolor och pratar gott om Dalarna. Vi jobbar med andra ord aktivt för att fylla de vakanser som finns på klinikerna.

- Vi testar även nya metoder för att få bättre effektivitet, exempelvis att låta en mobil klinik åka ut på skolorna.

Birgitta Wallman är osäker på om det är kliniken i Mora som har de längsta väntetiderna för vuxentandvården.

- Mora har angivit de här tiderna, men det är flera andra kliniker jag saknar just de uppgifterna ifrån.

När det gäller Moras grannkommuner har Orsa börjat ta in nya patienter, Malung anger att man där inte har någon kölista och i Älvdalen anges väntetiden för vuxna till sju månader.

- Håller man en god tandhygien är det inte nödvändigt att gå till tandläkaren varje år, dessutom finns ju våra tandhygienister att tillgå som både avlastar tandläkarna och dessutom gör ett mycket bra jobb, summerar Birgitta Wallman.

Eller som någon sagt.

Hav förtröstan och kör med tandtråd och fluor så länge!

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons