Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på Naturvårdsverkets svar

Annons

För drygt ett år sedan skickade kommunalrådet Jonny Jones ett brev till Naturvårdsverket på uppdrag av fullmäktige. Kommunen ville veta hur staten tänker hjälpa allmänheten och fäbodbrukare vid eventuella rovdjursskador.

För en knapp vecka sedan kritiserade Jonny Jones Naturvårdsverket i Falu Kuriren. Nu har svaret kommit - efter drygt 15 månaders väntan.

Naturvårdsverket ber om ursäkt för den sena handläggningen. Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen, skriver att riksdagen ökat skyddet och ersättningsmöjligheterna. Genom främst förebyggande bidrag, forskning, information, och eventuell skyddsjakt ska glesbygdsbornas situation förbättras. Riksdagen har avsatt totalt 80 miljoner för rovdjurskostnader. Drygt hälften går till rennäringen. 18 miljoner går till skador orsakade av säl. Resten är pengar till ersättningar och bidrag för att kompensera och förebygga övriga rovdjursskador. Verket konstaterar att ett ökat utrymme finns för exempelvis ersättningar för fäboddjur.

Viltskadecentret vid Grimsö viltforskningsstation har fått statens uppdrag att ta fram förslag till åtgärder för att förebygga skador på fäboddjur.

Naturvårdsverket nämner några konkreta förebyggande åtgärder som diskuteras. Bland annat handlar det om att ta in fäboddjuren på nätterna eller annan nattbevakning. En annan metod är att släppa ut fäboddjuren senare på året, när ungdjur är starkare. Exemplen är hämtade från fäbodar där rovdjursproblemen är små.

I övrigt hoppas verket att en planerad informationskampanj ska minska reservationen för rovdjur.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons