Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på bussen

Annons

Förra året beslutade skolstyrelsen att samtliga förskoleklasser i Falun skulle ha undervisningstid 700 timmar per år.

Beslutet kom sig av att föräldrar och lärare uppmärksammat att antalet förskoleklasstimmar varierade kraftigt i kommunen. Olika skolor hade olika långa skoldagar för de yngsta. Orättvist konstaterade skolpolitikerna och bestämde att 700 timmar per år, 20 timmar i veckan, skulle vara standard i Falu kommun.

På Främbyskolan har därför antalet undervisningstimmar nu sänkts från 878 timmar per läsår. Skoldagarna har blivit kortare för de yngsta, men då förskoleklassbarnen inte längre får skolskjuts utan är hänvisade till ordinarie busslinjer uppstår ett glapp mellan skoldag och hemgång för de barn som inte är på fritids utan ska åka hem efter skoldagens slut.

- Det här berör sammanlagt tre barn, säger Torbjörn Jalkenäs.

Föräldrarna till de här barnen upplever inte den nuvarande situationen som trygg då deras barn ofta får vänta på bussen och är hänvisade till lek på skolgården.

Den lokala styrelsen vid Främbyskolan har därför i ett brev till kommunen ansökt om att få dispens från gällande regler och få tillåtelse att från och med vårterminen utöka antalet undervisningstimmar till 878 per år.

På Främbyskolan har tidigare alla yngre barn börjat och slutat vid samma tid, vilket har varit bra för alla inblandade; Barnen, föräldrarna och personalen.

"Det känns helt meningslöst med denna nyordning som innebär klara försämringar för flertalet," skriver den lokala styrelsen i sitt brev.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons