Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på bad

Annons

Trots att vattnet i Vikapoolen ännu inte går att bada i så hölls en ståtlig invigning på lördagen.

Det är reningsanläggningen som ännu inte fungerar, vilket gör att vattnet som ändå fanns i poolen innehåller för mycket kemikalier.

Bandet som klipptes fanns i stället uppsatt framför en liten uppblåsbar plaskdamm, där de allra yngsta av de badsugna fick välja en leksak som tröst för uteblivet badande.

- Även om det inte går att bada än så känns det skönt, nu kan man ta semester, säger Måns Petterson från Vikabygdens intresseförening.

Vikabygdens intresseförening har kämpat i tre år för en pool sedan kommunen lade det gamla badet i malpåse. I valrörelsen år 2002 kom ett vallöfte från socialdemokraterna och centern om att renovera badanläggningen och detta löfte har nu infriats.

- Detta har lärt oss mycket om lokal demokrati, och att det går att ändra på beslut. Vikabygdens intresseförening hade inte bildats om inte poolen lagts ner, sade Måns Petterson i sitt invigningstal.

Trots valllöftet har Vikabygdens intresseförening fått kämpa hårt för att övertyga politikerna om poolbygget och under sista tiden också för att få bygget av poolen klart till invigningen.

På plats fanns också kommunalrådet Dan Westerberg (c) som i sitt invigningstal bad kommunalrådet om ursäkt för att Vikaborna fått vänta på sin pool.

- Jag hade badbyxor med mig, i fall det skulle gå att bada, säger kommunalrådet Dan Westerberg.

Nu ska Vikabygdens intresseförening ta över resten av arbetet och driva poolen. Det är tio ungdomar från Vika som fått sommarjobbet att sköta både poolen och den lilla glasskiosken som finns på området.

Christian Göransson och Camilla Franzén är först ut, de har redan fått en grundläggande utbildning i livräddning.

Men det handlar inte om att vara badvakt, eftersom allt bad i poolen sker på egen risk.

- Det är ett skönt sommarjobb, och sedan är det bra att det är nära hem, säger Camilla.

- Det är ett helt perfekt jobb. Vi kan bada närsomhelst om det blir varmt, säger Christian

De har själva vuxit upp med det gamla utomhusbadet och tycker det är bra att det återigen finns en samlingspunkt i Vika på sommaren.

- När jag var liten var det hit man åkte för att träffa kompisar på sommaren, säger Christian.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons