Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång-tur med häst- kraft

Annons

Det ringde en glad kvinna från Svärdsjötrakten till redaktionen och berättade att hon på Internet följde en levnadskonstnär på hans resa med häst och vagn från Umeåtrakten till Smygehuk.

- Jag tror att han kommer till Falun i dag, kan ni inte leta reda på honom? Det låter så lockande att bara ge sig iväg så där...

Sagt och gjort. En modern luffare är givetvis både uppkopplad och utrustad med mobil och när vi ringer till Jan Sundström har han precis slagit läger i Svartnäs. Sex veckor av de planerade sex månaderna genom Sverige är avklarade.

- Jag har byggt en hage åt Julita och snart ska jag äta middag, berättar han.

Jan Sundströms resa startade i fantasin för många år sedan men det var när åldern tillät pensionering som det blev allvar. Han bor i byn Överklinten strax utanför Robertsfors i Västerbotten och smider varje vecka planer kring hembygdens överlevnad med de manliga kompisarna i bastuklubben "heta lemmarna".

Att åka genom Sverige, träffa människor efter vägarna och ha supportrar på nätet som hejar på ger givetvis reklam åt bygden.

Det i kombination med att uppfylla sin gamla dröm gjorde att saken var klar. Om det inte kommer snö rekordtidigt i år räknar Jan Sundström med att nå Smygehuk för att vända och återkomma hem i oktober igen.

Husvagnen är utrustad med gasolkylskåp och gasolspis förutom sovplats och lagerutrymme.Hästfodret tar ju en del plats.

Den givna frågan är förstås om det inte blir enahanda och ensamt bakom Julita. Men det förnekar Jan bestämt och menar att det snarare är tvärtom.

- Det finns så otroligt många vänliga människor som stannar och pratar, bjuder på rastplats över natten och bidrar med både det ena och det andra.

En man kom med en påse grillkol och det ledde till middag med grillad biff för ett par dagar sedan.

- Jag är själv men inte ensam, förstår du. Jag har det jättebra och är verkligen nöjd med livet.

Inte utan stolthet i rösten berättar Jan att han och Julita nyligen avbröt sin resa för att bli transporterade till Stockholm och för att delta i 750-årsparaden mellan Sergels torg och kungliga slottet.

- Det var fantastiskt... men det är å andra sidan inte så illa här i Dalarna heller, säger han.

Om allt gått som planerat har Julita och Jan i går eftermiddag nått fram till Borlänge.

ANNA-KARIN LITH

Mer läsning

Annons