Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö men inget byggande!

Annons

Hur kan det komma sig att bostadsköerna på landsbygden växer samtidigt som byggandet går på sparlåga och varför är det svårt att få lån att bygga hus när bankerna är stinnare än någonsin? Av vilka orsaker är det ofta omöjligt att få tag på byggnadshantverkare och dessutom tillräckligt med material till pågående byggen när det var tvärtom bara för ett par år sedan?

På ett bostadspolitiskt seminarium i fredags i Hembygdsgården i Gagnefs vackra kyrkby dis-kuterade företrädare för Dalarnas mindre kommuner dessa tydliga fenomen runt om i länet. Egentligen är läget på bostadsmarknaden gynnsammare än på länge. Att folk i ökad utsträck-ning ställer sig i allt längre bostadsköer i landsbygdskommunerna är ju ett uttryck för att många människor vill flytta in eller bo kvar i våra vackra miljöer. Det vittnar om framtidstro och att landsbygden lockar.

Samtidigt är det frustrerande att byggandet av nya bostäder helt stannat upp eller hålls på sparlåga i en het byggkonjunktur. Att helt förklara detta på ett sätt positiva läge men för många människor obegripliga tillstånd är inte helt enkelt. Så här kan det ju bara inte fortsätta men vad skall vi göra åt problemen? Landsbygden riskerar att missa ett bra tillfälle att böja de viktiga kurvorna uppåt igen.

Köerna växer eftersom vi under många år inte byggt en enda ny lägenhet. Ett lager av gamla lägenheter har gjort många politiker och byggare rädda för att bygga nytt. Köerna växer också för att jobben blir fler och landsbygdens miljö attraherar. Dessutom vill man ha moderna lä-genheter i mindre hus. Miljonprogrammets lägenheter känns inte särskilt eftertraktade trots hög materiell standard.

Ett sätt att få igång byggandet vore att stimulera små byggföretag i länet att gå samman som i Orsa Grönklitt och ta på sig större och egna projekt istället för att bara vara underleverantörer till bolag som Skanska. En annan väg är att stödja Bostadskreditnämndens förslag och ge bo-stadsbyggande hushåll på landet kreditgarantier. Då kan bankerna gå in med vanliga lån på villkor som centralortsborna alltid brukar få. Man kan också göra som Klöverträsk i Norrbot-ten där byborna gjorde ideella arbetsinsatser och kunde bygga sex moderna lägenheter med landsbygdsstöd från Luleå kommun och investeringsbidrag från länsstyrelsen.

En annan väg att gå med tanke på att särskilt storbankerna håller hårt i våra utlånade pengar är att utveckla länets Kreditgarantiförening så att den även kan ge garantier för krediter till fa-miljernas bostadsbyggande. En radikal lösning vore att invånarna och småföretagen går samman och bildar nya lokala sparbanker som de som finns i bland annat Smedjebacken och Leksand. De bildades en gång för att stödja lokal utveckling och de fungerar precis som grundarna önskade.

Vi har i praktiken ett gyllene tillfälle att ge landsbygden en stark skjuts framåt. Vi får inte låta oss hindras av centrala regler och beslut eller andras initiativ. Gör som i Orsa Grönklitt - handla med hjälp av en egen lokal

Kolumnen Ronny Svensson (bildbyline)

Ronny Svensson är framtidsanalyter och återkommande kolumnist. Han är bosatt i Leksand.

www.ronny@smakom.se

Mer läsning

Annons