Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö för sjukpenning

Annons

- Självklart tycker vi att det här är helt otillfredsställande. Vi försöker därför att göra en ny kraftsamling under april och maj för att vi ska komma ner till max 30 dagars väntetid, säger Stefan Paavo, länsdirektör vid Försäkringskassan Dalarna.

I höstas var läget minst lika illa. Stundtals ännu värre.

- Då satte vi in så mycket resurser som vi kunde och det blev bättre. Nu har det sakta blivit sämre igen.

Enligt Paavo beror det på flera omständigheter.

- Dels beror det på att vi i grunden har ont om resurser och att vi i slutet på 2003 fick krav på oss att hårdare pröva rätten till sjukbidrag.

Paavo säger att de långtidssjukskrivna som redan finns i Försäkringskassans rullor inte berörs av detta.

- Nej, där rullar utbetalningen på. Det är nya långtidssjukskrivna som kan drabbas, de nya som kräver djupare utredningar.

Enligt den senaste statistiken kan det ta upp till 71 dagar innan pengarna betalas ut till sjukskrivna i Dalarna.

- Men från det ska man dra de 14 dagar som arbetsgivarna har ansvar för. Så det blir ungefär två månader som längsta väntetid, säger Paavo.

Men att bli utan pengar två månader är det väl inte många som fixar?

- Det brukar ju vara så att löneavdraget märks först efter en månad. Men, visst, att tvingas klara sig utan en månadslön är förstås inte alls bra. Det är därför vi säger att vi tycker det är otillfredsställande, och att vi ska kraftsamla.

Vad säger ni till de som inte kan vänta på pengarna?

- Vi kan bara beklaga, och säga som det är. Jag tror att de flesta kan prata med sina hyresvärd och kanske få anstånd med betalningen, eller kanske låna av anhöriga. Men det innebär förstås ett väldigt extra besvär.

Vad ska ni göra åt problemet?

- Först och främst kommer alla våra handläggare att lägga all kraft på sjukpenningsärendena, och inte svara i telefonen. Vår kundtjänst kommer att svara på frågor. Men vi vill vädja till allmänheten att inte ringa och fråga när utbetalningen kommer, åtminstone inte den första tiden. Mycket av resurserna går då åt till att svara i telefon. Och det kan dröja ännu längre innan vi kan betala ut pengar.

- Vi ser också över vårt interna arbetssätt för att kunna effektivisera arbetet ytterligare.

Finns det mer att effektivisera?

- Det är klart att det finns en yttersta gräns, men vi ska försöka.

Betyder det att personalen måste jobba övertid?

- Ja, och det är det många som redan gör. Men det kan man inte hålla på med hur länge som helst, för det sliter förstås mycket på personalen.

Måste ni inte anställa nya personer då?

- Det skulle vi gärna göra, men vi har inga resurser till det. Dessutom skulle det inte lösa problemet på kort sikt, eftersom vi själva måste utbilda alla nyanställda.

När kan de sjukskrivna börja räkna med att få sin sjukpenning inom 30 dagar igen?

- Vi räknar med att kraftsamlingen under två månader ska göra att det blir mycket bättre. Men om vi är nere på max 30 dagars väntetid, som är vårt mål, efter två månader, det kan jag inte lova, säger Paavo.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons