Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets lägsta sjukfrånvaro ger bättre vård i Gagnef

Annons

Gagnefs Primärvårds Utvecklingsenhet är namnet på en projekt eller snarare en process som inleddes år 2000.

- Sedan år 2000 har vi fått två miljoner extra per år för att utifrån våra förutsättningar lokalisera och lösa arbetsmiljöproblem samt utveckla den medicinska vården, berättade Börjesson.

Processen har, enligt vårdcentralschefen, resulterat i ett mer genomtänkt arbetssätt, ett stort engagemang från personalens sida samt i en mycket positiv arbetsplatsstämning.

- Vi har nu den lägsta sjukfrånvaron av alla vårdcentraler i länet. I medeltal är våra 60 anställda sjukskrivna 14 dagar per år. En låg sjukfrånvaro gör att vi kan erbjuda våra kunder, 10 000 personer, en effektiv och bra vård. Målet är att vårt miljöarbete ska göra hela Gagnef friskare, förklarade han.

Vid Gagnefs vårdcentral sker årligen 12 000 besök hos läkare, 22 000 besök hos sjuksköterskor, 14 000 besök hos undersköterskor, 3 500 besök hos sjukgymnaster, 2 000 arbetsterapibesök och ungefär 2 000 besök inom ramen för psykiatrin.

Arbetsmiljösatsningen har väckt uppmärksamhet inom vårdsektorn och underlättat rekryteringen av ny personal.

- Tidigare hade vi fem vakanta läkartjänster - nu har vi en, berättade Börjesson, som tillade att nedläggningen av läkarmottagningen i Björbo var ett led i arbetsmiljöprocessen och att hans bedömning är att den effektiviserat vården och inte minst hans eget arbete som läkare.

Vårdcentralschefen redovisade projektet inför en grupp besökande centerpartister, och Jaak Kerstell, centermärkt kommunalråd och landstingsman, beskrev vårdcentralen som en spjutspets inom primärvården i Dalarna.

- Det är min bestämda uppfattning att det här blivit så bra tack vare att vi politiker inte lagt oss i, utan låtit de mest kunniga, det vill säga personalen, styra projektet, tillstod han.

Via dalacenterns riksdagsman Kenneth Johansson, som också deltog vid informationen, lät Kerstell hälsa till alla ledande centerpartister att de är välkomna till Gagnef för att närmare studera resultatet av vårdpersonalens arbete.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons