Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets krisgrupper utbytte erfarenheter

Annons

Den kollektiva sorgen, om modet att inte göra någonting, om stora, svåra olyckor och om beredskapen.

De 180 deltagarna från länets kommuner representerar sjukvården, kyrkan, skola, förskola, socialförvaltning, räddningstjänst och polis. Posom-grupperna, Psykiskt och socialt omhändertagande, är krisgrupper som består av ledningsgrupper och stödpersoner som när samhällets övriga resurser inte räcker till ska träda in och hjälpa drabbade människor.

- Vi träffas en gång per år och under länsträffen har vi olika föredrag. Vi redogör för olika erfarenheter i respektive Posom-grupp. Det är också viktigt att vi har kontakt mellan grupperna vilket underlättar arbetet när det behövs, berättar Britt Knutas, landstingets beredskapssamordnare.

Vid stora olyckor, men även i kriser som inte är allmänt kända kan Posom träda in.

- Människor kan drabbas av händelser som utlöser totalt kaos. Ofta har den drabbade ett nätverk omkring sig, grannar, släktingar, familj, men det finns också ensamma människor. Krisgruppen är även till för dem.

Enligt socialtjänstlagen bör varje kommun ha en krisgrupp och många har bestämda lokaler att använda när det behövs.

Under året har Posom bland annat engagerats efter polismordet i Hedemora. Då gjorde krisgrupperna i Hedemora och Avesta en stort insats, anser Britt Knutas.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons