Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet stöttar Grönklitt

Annons

u Nu är det dags att Orsa Grönklitt får den officiella statusen som nationellt informationscentrum i rovdjursfrågor.

Det kravet ställer Region Dalarna i ett brev till miljöminister Kjell Larsson. Region Dalarna, där länspolitiker från alla riksdagspartier ingår, beslutade att enhälligt ställa sig bakom kravet.

Enligt Region Dalarna har Orsa Grönklitt med egen verksamhet visat att man förtjänat att bli Sveriges rovdjurscentrum:

Nyligen besöktes Orsa av 45 rovdjursforskare från hela världen. Sättet att arbeta med kunskapsspridning och information i Orsa väckte stor uppmärksamhet och många internationella kontakter.

Under den här månaden har Orsa för andra gången haft besök från Noborobetsu bearpark i Japan. Där ska en ny anläggning byggas och Orsa står modell både anläggningsmässigt och informationsmässigt.

Orsa har också representanter på Sri Lanka just nu för start av ett internationellt samarbete om Läppbjörnen.

Orsa står som samordnare och huvudman för ett stort teknikutvecklingsprojekt som berör samtliga fyra stora rovdjur i Sverige.

Utställningar, föredrag, kurser, biolog-guidningar, exkursioner, konferenser, utbildningar, med mera, lockar många besökare till Orsa.

Det pågående arrangemanget Rovdjurssommar har lockat mängder av besökare.

Region Dalarna pekar på att omfattningen av verksamheten ökar och att Orsa Grönklitt redan har visat att man mer än väl klarar av att ta ansvaret som Sveriges Rovdjurscentrum och förmedla kunskap.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons