Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet lockar kineser

Annons

Det blev en intensiv dag för den kinesiska delegationen som kryssade mellan flera av länets populära turistattraktioner i går. Dalahästtillverkarna i Nusnäs, Björnparken i Orsa, Zornmuseet i Mora och en helkväll med Kalle Moraeus i Dalhalla var bara några av programpunkterna som gjorde starka intryck.

- Jag tror att vi skulle kunna göra affärer inom turistnäringen. Vi är imponerade av era turistattraktioner och vill lära från er hur vi kan utveckla vår turistnäring som bygger på en 4000-årig historia med intressant kultur, sa Gao Yong efter besöket i Nusnäs i går.

Siljan turisms vd, Anders Bjernulf, kan bekräfta att intresset från kinesiska turister växer. Sedan en tid finns turistbolagets hemsida på kinesiska - och besöksfrekvensen är redan överraskande stor.

Den kinesiska delegationen representerar en region med enorm marknad och en snabbt växande konsumtionskapacitet. Därför bedöms Dalarnas utbyte med Chengdu ha stor utvecklingspotential för näringslivet.

Ett visst samarbete har funnits sedan slutet av 90-talet, men i samband med att landshövding Ingrid Dahlberg tillsammans med kollegor från länsstyrelsen och en grupp företagare besökte Kina i april i år, undertecknades det officiella avtalet mellan vänlänen.

Landshövdingens närvaro har fungerat som något av en dörröppnare för de företag som hittills etablerat affärskontakter i Kina. Det kulturella utbytet har betydelse för affärerna, enligt Kenth Johansson som driver Scandinavian wood fiber AB i Orsa.

- Det blir en annan styrka i kontakterna tack vare det kulturella utbytet, berättar han.

Wood fiber AB är av allt att döma det företag som kommit längst i utbytet med regionen. Företaget, som utvecklat ett träkomposit, har redan skickat prover och mötts av ett stort intresse från kinesiska företag.

Även kulturella utbyten planeras. Dalasinfoniettan har en stående inbjudan och förhoppningen är att en kinesisk dans- och akrobatiktrupp så småningom ska äntra scenen i Dalhalla.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons