Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lånefinansiering kan rädda järnvägsprojekt

Annons

Svårigheter att klara statens åtaganden för bygget av Citytunneln i Malmö är en annan konsekvens, enligt den nya framtidsplan som verket presenterade på onsdagen.

Enbart Citytunneln i Malmö tar under åren 2005 och 2006 hälften av Banverkets anslag för järnvägsinvesteringar.

- Staten kan få svårigheter att klara sina åtaganden när det gäller Citytunneln i Malmö och upprustningen av Ådalsbanan. Ett sätt att klara detta är att Banverket får låna till Citytunneln och till pendelstågstunnlarna i Stockholm, säger Banverkets chef Bo Bylund.

- Det vi bett att få låna till är statens andel av de här två projekten i Riksgäldskontoret, i storleksordningen mer än tio miljarder. Men vi kommer att starta Citytunneln nästa år, säger Bylund.

Ansvarig för infrastrukturfrågor i regeringen är biträdande näringsminister Ulrica Messing. Hon är beredd att pröva Banverkets förslag att låna till en del av järnvägsprojekten för att undvika förseningar:

- Jag har inget principiellt emot att lånefinansiera en del objekt, det har vi gjort tidigare och det gör vi i dag på både järnvägs- och vägsidan.

När Banverkets planer kommer i augusti är vi beredda att titta på de objekt där man har en önskan att lånefinansiera, säger Messing till TT.

Förseningen av Citybanan i Stockholm är den mest kontroversiella biten i verkets nya framtidsplan och fick omedelbart kritik från flera håll. Enligt Mälardalsrådet, en samarbetsorganisation för över 50 kommuner, fem landsting och fem länsstyrelser, hotar Banverkets prioriteringar både tillväxten och framkomligheten på järnväg i hela nationen.

Och Ulrica Messing medger att en försening av Citybanan skulle vara svårt att ta:

- Väljer vi att prioritera Citybanan så blir det på bekostnad av någonting annat. Det handlar helt om vilka prioriteringar man gör. Men får Banverket lånefinansiera några projekt så kan man bygga fortare, konstaterar hon.

NILS ODÉN/TT

Mer läsning

Annons